Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sebastian Ng / SOPA Images / Shutterstock

Billigare Tesla på gång – kanske som robotaxi

Det har talats om en billigare småbil från Tesla länge. Vid en träff med investerare sades det att en sådan nu har högsta prioritet. 

Det har varit lite fram och tillbaka med en Tesla billigare än Model 3. I vintras hette det från Tesla-vd Elon Musk att någon 25 000-dollarsmodell inte var aktuell. Men så sent som i förra veckan kunde vi rapportera att just en sådan bil är ”högsta prioritet för utvecklingsavdelningen”. 

Nu rapporterar Automotive News att Musk utvecklat planerna vid en investerarträff nyligen. Enligt Musk arbetar man nu aktivt med att ta fram en ny elbilsplattform som ska kosta hälften så mycket att tillverka som den som ligger till grund för modellerna 3 och Y. Den billigaste Tesla Model 3 kostar för närvarande 629 900 kronor i Sverige. 

Samtidigt sade Musk i april att Tesla skulle bygga en dedikerad robottaximodell utan förarkontroller för volymproduktion 2024. Nu spekuleras det i om den nya, billigare plattformen skulle vara just den självkörande robottaxi som Musk tidigare talade om. 

Det kan också vara så att den nya bilen först kommer att lanseras som en vanlig, förarstyrd bil, innan man har slätat ut alla självkörningsrynkor. Någonting som bedömare har sagt kommer att ta tid, fullt självkörande teknik tycks ännu vara långt borta

Musk gav ingen ytterligare information om den nya plattformen och eftersom Tesla inte längre har någon pressinformationsavdelning globalt finns det inte heller någon att fråga.