Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Teknikens Värld

Billigt köra elbil i Sverige – dyrt med bensinbil

En brittisk granskning visar att Sverige är bland de absolut billigaste länderna att köra elbil i, sett till kostnaden för energiförbrukningen. Å andra sidan är Sverige ett av de dyraste länderna att köra bensinbil i.

Elbil eller bensinbil? Bensinbil eller elbil? Frågan aktualiseras mer och mer för varje dag i och med att alternativen inom elbilsgenren ökar stadigt. För att försöka räta ut frågetecken ökar också antalet tester och jämförelser i rask takt. Av sistnämnda typ har brittiska prisjämförelsesajten Uswitch gjort en intressant variant, de har helt sonika räknat på hur långt man i olika länder för en viss summa pengar kan köra en elbil samt en motsvarande bensinbil.

Bilarna som använts i granskningen är en Nissan Leaf e+ med 40 kWh-batteri samt en Volkswagen Golf 1,0 TSI. Bilarna ses som relativt likvärdiga sett till storlek och utrymme.
Granskningen har genomförts för 33 OECD-länder, det vill säga i de OECD-länder där båda nämnda bilmodeller saluförs. Tre medlemsländer står således utanför granskningen.

Aktuella elpriser (per kilowattimme) och bensinpriser (per liter) har Uswitch plockat från The World Bank respektive GlobalPetrolPrices.com och bilarnas tekniska data, exempelvis förbrukning, har inhämtats från de båda biltillverkarnas officiella hemsidor.
Därefter har de kalkylerat på hur långt det är möjligt att köra respektive bil genom att fylla på energi i batteriet och bensin i tanken för 50 pund vilket just nu motsvaras av 598 kronor och 43 öre. Påfyllning av bensin har, även om det är fiktivt, genomförts på en drivmedelsstation och påfyllning av energi i elbilens batteri, även det fiktivt, har gjorts vid exempelvis en hemmaladdare med tariff för privatperson. Hade laddning beräknats vid en snabbladdare på stan hade kostnadsbilden för en elbil blivit en helt annan. De flesta elbilar laddas dessutom merparten av tiden hemmavid eller motsvarande.

Nissan Leaf var tidigt ute att locka med helelektrisk drivlina och förra hösten nådde modellen milstolpen en halv miljon tillverkade exemplar.Nissan Leaf var tidigt ute att locka med helelektrisk drivlina och förra hösten nådde modellen milstolpen en halv miljon tillverkade exemplar.Nissan Leaf var tidigt ute att locka med helelektrisk drivlina och förra hösten nådde modellen milstolpen en halv miljon tillverkade exemplar.
Nissan Leaf var tidigt ute att locka med helelektrisk drivlina och förra hösten nådde modellen milstolpen en halv miljon tillverkade exemplar. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Sverige

Sverige placerar sig bra i jämförelsen för elbilen. För 598,43 kronor (alltså 50 pund) kommer elbilsföraren hela 651,8 mil. Med det placerar sig Sverige på sjätteplats bland de 33 länderna.
För samma summa kommer bensinbilsföraren bara en dryg tiondel av sträckan som elbilen klarar av – 67,4 mil. Bensinen är relativt dyr i Sverige och därför är vårt land på plats 25 i listan över hur långt bensinbilen tar sig.
Sett till avståndsskillnaden mellan elbilen och bensinbilen är Sverige högt upp på listan, som landet med tredje störst differens.

Vi passade på att räkna på milkostnader för respektive bil baserat på Uswitchs siffror från granskningen. Då landar elbilsföraren på 0,97 kronor per mil (läs mer om elpriset i faktaruta längre ned i artikeln) och bensinbilsföraren på 8,88 kronor per mil. En rejäl skillnad.

Bilarna i undersökningen

Det står klart att elbilen, inte bara i Sverige utan i alla granskade länder, är betydligt billigare än bensinbilen sett till energiförbrukningen. Elbilsföraren kommer helt enkelt mycket längre per krona än vad bensinbilsföraren gör.

Däremot är det stora skillnader i inköpspris mellan elbil och bensinbil, till bensinbilens fördel.

I denna undersökning är det Nissan Leaf mot Volkswagen Golf. Leaf (1,66 kWh/mil) börjar i Sverige på 362 400 kronor medan Golf (0,54 l/mil) börjar på 234 900 kronor. En skillnad på 127 500 kronor. För denna summa kan du köra Golfen i 14 358 mil (8,88 k/mil enligt denna granskning) innan du når upp till ingångspriset för elbilen Leaf.

I Sverige bjuder dock staten på 70 000 kronor tillbaka till elbilsköparen. Med andra ord är skillnaden ”bara” 57 500 kronor vilket motsvarar 6 475 mil i bensindrivna Golfen.

Volkswagen Golf behöver knappast någon närmare presentation, den är en ikon i bilvärlden. Här ses nya kombiversionen vid vårt test i vintras.Volkswagen Golf behöver knappast någon närmare presentation, den är en ikon i bilvärlden. Här ses nya kombiversionen vid vårt test i vintras.Volkswagen Golf behöver knappast någon närmare presentation, den är en ikon i bilvärlden. Här ses nya kombiversionen vid vårt test i vintras.
Volkswagen Golf behöver knappast någon närmare presentation, den är en ikon i bilvärlden. Här ses nya kombiversionen vid vårt test i vintras. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Norge, Nederländerna och andra länder

Längst med elbilen kommer bilisten i Litauen i och med lägst elpris. För 598,43 kronor rullar elbilen hela 713,6 mil i den baltiska republiken. Det innebär en milkostnad på låga 0,84 kronor per mil.
Bensinbilen kräver 7,03 kronor per mil och kommer 85,1 mil, det vill säga betydligt längre än i Sverige eftersom literpriset i vårt land ligger några kronor över det litauiska.

I elbilslandet Norge kommer elbilen inte riktigt lika långt som i Litauen, men Norge är ändå god tvåa i listan med 671,2 mil för 50 pund, alltså 598,43 kronor. Det är detsamma som en milkostnad för elbilen på 0,89 kronor.
I vårt grannland är bensinen dyr och bilföraren kommer därmed inte, i sammanhanget, speciellt långt för nämnda summa i en bensinbil – 62,9 mil vilket ger en milkostnad på 9,51 kronor.

Endast i Nederländerna rullar bensinbilen kortare sträcka än i Norge – 60,9 mil vilket innebär en kostnad på 9,83 kronor per mil, högst av de 33 OECD-länderna i granskningen.
Sett till elbilens räckvidd för 598 kronor och 43 öre landar Nederländerna i mitten av listan med 470,8 mil. I tätbefolkade Nederländerna kostar det alltså 1,27 kronor per mil att köra elbilen.

USA, Tyskland, Danmark med flera

Klart kortast når elbilen i Slovenien. Med en milkostnad på hiskeliga 2 kronor och 35 öre, som förvisso inte är mycket i jämförelse med bensinbilens kostnad i samtliga granskade länder, rullar elbilen 254,9 mil.
Bensinbilen kommer däremot ganska långt, åtminstone i jämförelse med exempelvis Nederländerna och Norge. 90,3 mil ger bensinbilen en milkostnad på 6,63 kronor, nästan tre kronor lägre än i länderna nämnda i föregående mening.

USA måste också nämnas eftersom detta stora land i väst har lägst bensinpris av OECD-länderna. Bensinbilen kommer därför otroliga 144 mil för summan 598,43 kronor. Inget annat land är i närheten av denna långa sträcka som innebär att milkostnaden för bensinbilen i USA är 4,16 kronor. USA-bensinbilsföraren betalar alltså mindre än hälften än vad motsvarande svensk gör. Vi kan även få fram att bensinbilsföraren i Nederländerna betalar drygt 136 procent mer per mil än USA-föraren.
Elbilens räckvidd i USA utmärker sig varken åt ena eller andra hållet utan placerar sig ungefär i mitten av listan med 415,9 mil vilket motsvarar 1,44 kronor per mil.

Andra länder värda omnämnande är våra grannländer Danmark och Tyskland. Elbilen rullar inte långt i dessa länder – 280,1 respektive 264,8 mil. I framför allt Danmark är det även dyrt, i relation till övriga länder i listan, att köra bensinbilen.

Angående elpris

Denna granskning av Uswitch tar uppenbarligen bara hänsyn till elpriset per kilowattimme, det vill säga elhandelskostnaden, inte nät- och överföringsavgifter som är en fast abonnemangskostnad samt en rörlig kostnad som exempelvis en villaägare inte kommer undan.
En villaägare som laddar hemmavid kan därmed inte räkna med samma låga kostnader och långa räckvidder för elbilen som listan nedan visar i och med att totala elpriset för villaägaren är närmare dubbelt så högt än vad Uswitch har utgått från. Dock fortfarande många gånger lägre och längre (ca 5 ggr längre) än för bensinbilen.

Ska du då köpa elbil eller bensinbil?

Det är helt upp till dig, och om det är ekonomin som styr ska du självklart räkna på båda alternativen. Men basera inte ditt beslut enbart på vad elbilen respektive bensinbilen kostar dig per mil i drivmedel (el och bensin), för det är inte hela kostnaden – långt ifrån.
I dina beräkningar måste du ta hänsyn till inköpspris, servicekostnader, värdeminskning, försäkringskostnader, installationskostnader och annat.
Först när du fått ihop samtliga dessa parametrar har du din ekonomiska kalkyl som du kan göra ditt bilval utifrån.