Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilmärket som vågar vägra el: Ferrari

Det är mycket snack om nya elbilar, men ett bilmärke vågar sticka ut och vägra elmotorer och batterier, i alla fall under de kommande fem åren.

Det är Ferraris vd Louis Camilleri som avslöjar bilmärkets strategi för elektrifiering. Enligt Camilleri kommer Ferrari inte att presentera någon eldriven bil före 2025. Ferrari-chefen anser att tekniken behöver utvecklas ytterligare. Beskedet är en u-sväng från strategin att Ferrari skulle presentera en utmanare till Tesla Model S strax efter det nuvarande modellprogrammet hade utvecklats klart 2022.

Nu tror olika analytiker att en elbil från Ferrari kan dröja många år till.

– Batteritekniken är inte nära där den borde vara, sa Camilleri till journalister vid en träff vid Ferraris bilfabrik i Maranello.

– Det är fortfarande en del problem med laddhastighet. Till slut kommer vi att presentera en (elbil), men det blir efter 2025. Det blir inget på kort sikt.

Ferrari-chefen medgav att när elbilen kommer blir det troligen en grand tourer och att fram tills dess att elbilen är klar kommer Ferrari att utveckla hybridtekniken. Tidigare i år avslöjade Ferrari att SF90 Stradale (bilden ovan) blir märkets första hybridbil, en laddbar sådan. Målsättningen är att 60 procent av försäljningen 2022 ska vara hybridbilar.

Camilleri berättade att Ferrari också undersöker biobränslen och vätgas som drivmedel.

– Vi tittar på olika drivlinor för att se vad som är det allra bästa för Ferrari för framtiden, sa Camilleri.

Ferrari väntas slå nytt försäljningsrekord under 2019 och prognosen för 2020 är att sälja ännu fler bilar.