Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Biltillverkare går ihop för att etablera laddstationer över hela Europa

Ionity heter det joint venture-företag som bildats av BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company och Volkswagen AG. Tillsammans ska de utveckla och placera ut laddstationer för elbilar över hela Europa.

Tesla har redan ett väl utbyggt nätverk av snabbladdare för elbilar i Europa. De ligger alltså ett par steg före övriga bilbranschen när det kommer till att ha skapat bra, sammanhängande laddmöjligheter för elbilsägarna.

Inom kort kommer övriga biltillverkare att på bred front lansera elbilar, och då måste man stå bättre rustade för att framtida elbilsspekulanter ska välja just deras elbilar. Och det är precis vad BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company och Volkswagen AG har valt – att stå bättre rustade inför vad som komma skall.

BMW, Daimler (Mercedes), Ford och Volkswagen (med Audi och Porsche) har, precis som vi nämnde för snart ett år sedan, tillsammans skapat ett joint venture-företag vid namn Ionity.

Med gemensamma krafter ska de fram till år 2020 få omkring 400 laddstationer på plats runt om i Europa, laddstationer som ska göra livet lättare för elbilsägare som därmed ges möjligheten till längre resor utan större avbrott.

Laddstationerna kommer att innehålla snabbladdare med kapacitet på upp till 350 kilowatt, alltså enligt samma typ som den laddare Porsche har utvecklat. Laddarna är inte öronmärkta för en specifik typ av elbilar från ett eller några få märken utan kommer att var kompatibla med många olika märken, även i framtiden, i och med CCS-standarden.

Redan under 2017 påbörjas arbetet med att uppföra de 20 första laddstationerna som placeras intill motorvägar i Norge, Tyskland och Österrike. Laddstationerna begränsas inte för vissa användare utan ska vara öppna för allmänheten och placeras ut med ungefär tolv mils avstånd mellan varandra.

– Tillgången till ett brett utbud av laddningsstationer är helt avgörande för att kunna etablera elbilar på marknaden. Ionity är en viktig hörnsten i detta arbete där bilproducenter nu väljer att samla sina krafter och skapa en infrastruktur för elbilar tillsammans. Med det här nätverket gör vi det möjligt att ta elbilen även vid långresor, säger Michael Hajesch som är vd för Ionity.