Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW 3-serie kommer som elbil

BMW ändrar sin strategi rörande elbilar. Nästa 3-serie, som debuterar 2018, kommer med eldrift liksom BMW X4 och Mini-modeller.

BMW kommer att bredda sitt utbud av helt elektriskt driva bilmodeller. Det avslöjar en källa nära företagets vd Harald Krüger till den tyska finanstidningen Handelsblatt.

Egentligen handlar det inte bara om nya modeller utan en helt ny strategi rörande elbilar från BMW. Tidigare elbilsmodeller från tillverkaren, i3 och i8, har varit fristående med ett eget formspråk. Nu ändrar man kurs och kommer att erbjuda företagets ”vanliga” bilmodeller som 3-serie, X4 och Mini med eldrift – vid sidan av det sedvanliga utbudet av förbränningsmotorer. BMW har tidigare tillverkat en begränsad upplaga av Mini med enbart eldrift, en bil som vi på Teknikens Värld provkörde 2009.

Anledningen är att man nu växlar huvudkonkurrent från Tesla till Mercedes, Audi/Volkswagen och Jaguar/Land Rover – som alla erbjuder eller ska erbjuda eldrift till sina ordinarie modeller och kavlat upp ärmarna i jakten på elbilskunder.

Vad som händer med dagens i-division är osäkert men förmodligen kommer den finnas kvar då BMW plöjt ner en hel del pengar i företaget SGL som tillverkar kolfiber, ett material som används flitig hos modellerna i3 och i8.

Foto: CarpixFoto: CarpixFoto: Carpix
Foto: Carpix

De nya elbilarna från BMW kommer att börja säljas i slutet av 2018. I samma veva kommer en ny generation av BMW 3-serie, som vi tidigare har visat spionbilder på.

BMW kommer inom kort, förmodligen redan till bilsalongen i Paris som öppnar sina dörrar senare denna månad, om inte presentera någon elbil så i alla fall sin strategi inom området.