Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

BMW återkallar iX – kan accelerera av misstag

BMW återkallar sin nya lyxiga elbil iX. Anledningen är att den av misstag kan accelerera.

Till 2021 lanserades BMW:s nya eldrivna flaggskepp iX. En teknikspäckad modell som premierade BMW:s nya designspråk. Men nu har en del av tekniken börjat strula.
De första rapporterna om problemet började komma in från ägare i slutet av 2022. Ägarna klagade på oavsiktlig acceleration.

Problemet härleds till knappen för manövrering av farthållaren på vänster ratteker. I lägre hastigheter, vid parkering och liknande, har förare av misstag återaktiverat farthållaren. Något som fått bilen att plötsligt accelerera.
Det är en fysisk knapp som sticker ut från rattekern, som enligt BMW av misstag kan kommas åt vid stora rattutslag. BMW säger att problemet kan uppstå om föraren har haft farthållaren aktiverad, sedan pausat den och att de då råkat aktivera den igen. Exempelvis vid parkering efter att ha färdats på motorväg.

Systemet är i sig enkelt att avaktivera genom att trycka på cancel-knappen eller bromspedalen. Men för säkerhets skull återkallar BMW iX-bilarna för att åtgärda det. Något som enligt dem ska kunna göras via en uppdatering av mjukvaran. I nuläget finns inga olyckor eller skador relaterade till problemet rapporterade.

Hittills har det sålts endast 1 675 exemplar i Sverige. Om även de svenska bilarna inkluderas i återkallelsen är oklart. Men om det är aktuellt kommer BMW att kontakta berörda ägare.