Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
BMW:s nya elbil tillverkas i Dingolfing
2 AV 2
Foto: BMW

BMW börjar bygga i5 – högre efterfrågan än väntat

Nu är den igång, produktionen av BMW i5 alltså. Den anrika BMW-fabriken i Dingolfing har anpassats för elbilsproduktion och den ser ut att få mer att göra än väntat.

BMW:s senaste elbil i5 är satt i produktion. Äntligen, är det faktiskt på sin plats att säga eftersom det har pratats om i5 sedan nästan sex år. Det är den stora och anrika fabriken i Dingolfing som har fått uppdraget att sätta ihop i5 och det blir den tredje elbilen för Dingolfing efter suven iX och sedanen i7. Här byggs även bilar i modellserierna 4, 5, 6, 7 och 8. BMW uppges ha investerat omkring tio miljarder kronor för att anpassa Dingolfing-fabriken för elbilsproduktion.

Medan efterfrågan på BMW:s elbilar i Kina har minskat har efterfrågan ökat i Europa, uppger BMW:s produktionschef Milan Nedeljkovic för Automotive News Europe.

Dingolfing är BMW:s största produktionsanläggning i Europa och 5-serien har traditionellt stått för merparten av fabrikens sysselsättning.Dingolfing är BMW:s största produktionsanläggning i Europa och 5-serien har traditionellt stått för merparten av fabrikens sysselsättning.Dingolfing är BMW:s största produktionsanläggning i Europa och 5-serien har traditionellt stått för merparten av fabrikens sysselsättning.
Dingolfing är BMW:s största produktionsanläggning i Europa och 5-serien har traditionellt stått för merparten av fabrikens sysselsättning. Foto: BMW

– Vi förväntade oss i början av året att orderingången i Europa skulle minska, men det utvecklades på motsatt sätt, säger Milan Nedeljkovic till Automotive News Europe.

BMW spår att omkring 15 procent av försäljningen kommer att bestå av helelektriska bilar i år och innan 2030 ska andelen vara över 50 procent. Nybilsförsäljningen i Sverige har stannat av rejält, men i Europa går marknaden starkt med en ökning på hela 55 procent i juli jämfört med samma månad i fjol och elbilar sålde för första gången i större antal än dieselbilar i Europa. För BMW ökar efterfrågan på elbilar medan nyregistreringar av bilar med förbränningsmotorer är oförändrad.