Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW Concept iX3 officiell

BMW tar nästa steg på sin väg mot elektrifiering genom att visa upp konceptbilen Concept iX3 på bilsalongen i Peking. Concept iX3 är en helelektrisk suv som enligt BMW inte kompromissar med vare sig funktionalitet eller komfort.

Med Concept iX3 visar BMW upp femte generationen av märkets eldriftsteknik kallad eDrive. Två stor skillnader gentemot tidigare, och som framhävs som de största fördelarna, är att elmotor, transmission och andra elektronikkomponenter är samlade i en ny, separat elektriskt drivenhet, samt att batterierna är nya och kraftigare än tidigare. Den nya paketeringen sägs ge fördelar inom prestanda, räckvidd, vikt, utrymme och flexibilitet.

I dagens pressmeddelande beskriver BMW ingående hur framtiden för koncernen kommer att te sig, hur de satsar på just flexibilitet oavsett om det gäller fram-, bak- eller fyrhjulsdrivna modeller samt oavsett om det rör sig om fordon med förbränningsmotorer, laddhybridteknik eller ren eldrift. Integrationen i olika plattformsarkitekturer ska vara enkel och sömlös, mycket tack vare det nya tänket med kompakta och lätta komponenter.

Om själva Concept iX3 berättar BMW egentligen inte allt för mycket. De avslöjar att den elektriska drivlinan i konceptbilen genererar över 200 kilowatt (270 hk) och att den är försedd med ett batteripack på över 70 kWh. Det ska räcka till över 40 mils körning enligt den nya, tuffare WLTP-körcykeln som är på väg att ersätta NEDC-körcykeln.

Bilen är försedd med en ny typ av kontrollenhet vid laddning som tillåter effekttal på uppemot 150 kilowatt, något som sägs vara tillräckligt för att ladda batteriet på 30 minuter.

BMW beskriver även fronten på Concept iX3 där grillens båda njurar med blå sarg ska knyta an till BMW i-varumärket som i dag utgörs av elbilen i3 och laddhybriden i8 (men även av iPerformance-modellerna som dock har vanliga BMW-njurar). En nyhet är att njurarna har förenats till en stor enhet. Inte helt olikt en Kia-nos.

Concept iX3 kan vi, milt uttryckt, misstänka representera en framtida elektrisk X3, även om BMW inte nämner den kopplingen i dag. Den elektriska X3:an kommer sannolikt att heta just iX3, ett av många nya modellnamn som BMW nyligen registrerat

.

https://youtu.be/EwXXsp45jWY