Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Agnieszka Doroszewicz / BMW

BMW Concept XM – laddhybridsuv med M-kraft

BMW Concept XM är den första fristående M-modellen som introduceras på 50 år. Det blir den mest kraftfulla hittills – men inte helt eldriven.

På Art Basels mässa i Miami har BMW M presenterat en ny konceptbil: BMW Concept XM. Enligt tillverkaren ska den bli den mest kraftfulla M-bilen någonsin som går i serieproduktion. Den är också första fristående M-modell att lanseras sedan BMW M1 som kom 1978 och markerar samtidigt 50 år med BMW M som vid starten 1972 hette BMW Motorsport.
Något som är annorlunda är att den blir elektrifierad, men inte helt eldriven – i kontrast till övriga marknaden där nästan samtliga konceptbilar är elbilar. Den kommer enbart som laddhybrid.

1 AV 4
Foto: Agnieszka Doroszewicz / BMW
2 AV 4
Foto: Agnieszka Doroszewicz / BMW
3 AV 4
Foto: Agnieszka Doroszewicz / BMW
4 AV 4
Foto: Agnieszka Doroszewicz / BMW

Räckvidden på el ska vara upp till 80 kilometer. Systemet är en kombination av en V8-motor och en elmotor som tillsammans ger en maximal effekt på 750 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 1 000 newtonmeter.

Concept XM ska ge en första glimt av en ny frontdesign, som BMW menar ska appliceras även på kommande M-modeller. Exteriörens stil i sin helhet beskrivs som djärv och ska återspegla bilens prestandaegenskaper: dynamik, smidighet och precision. Stora hjul, kantiga linjer och muskulös stil.

1 AV 2
Foto: Agnieszka Doroszewicz / BMW
2 AV 2
Foto: Agnieszka Doroszewicz / BMW

– BMW Concept XM representerar en fullständig omformning av det högpresterande bilsegmentet. Det understryker BMW M GmbH:s förmåga att bryta med etablerade konventioner och tänja på gränser för att erbjuda fans av märket den ultimata körupplevelsen. Serietillverkningsbilen – den första rena BMW M-modellen sedan den legendariska BMW M1 – visar också hur vi närmar oss steg-för-steg-elektrifieringen av vårt varumärke, säger Franciscus van Meel, vd för BMW M GmbH.

Även interiören osar lyx, med bland annat yta av kolfiber med koppartråd i sömmar och brunt läder på säten. Och så den välvda pekskärmen och dekorativ belysning förstås.

BMW XM kommer börja byggas i slutet av 2022 på BMW Group Plant Spartanburg i USA.