Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW i blir BMW i Next – med fokus på självkörande bilar

BMW:s satsning på laddhybrider och elbilar har inte gått riktigt som förväntat, därför ändrar nu märkets i-divisionen fokus från just eldrift till autonom körning.

BMW:s elektriskt inriktade varumärke i, som sjösattes 2011, rönte stora framgångar under 2013 när modellen i3 lanserades. Förhandsbeställningarna var många och försäljningen var så stark att leveranstiderna blev allt längre. Men totalt sett har i-bilarna inte sålt som planerat, även om i3 är världens tredje mest sålda elbil efter Tesla Model S och Nissan Leaf. Ungefär 25 000 i3 såldes världen över under fjolåret.

Med anledning av det är i-varumärket nu inne i en omstruktureringsfas. Huvudfokus är på väg att ändras från elektricitet till autonomi, det vill säga självkörande bilar. Det bekräftar Klaus Fröhlich, BMW:s styrelsemedlem med ansvar för utveckling, för Reuters.

– Vi befinner oss just nu i uppstartsskedet. Vi kallar det Project i Next, säger han.

För tillfället är projektet inne i en fas där man anställer experter inom maskinteknik och artificiell intelligens som ska hjälpa BMW att stå väl rustade för den framtid som är i antågande.

De första autonoma BMW-bilarna lär vi dock inte få se på denna sida år 2020.

BMW har nyligen presenterat en uppdaterad version av i3 med längre räckvidd. Och trots att fokus har flyttat är inte elbilarna helt bortglömda. Enligt obekräftade uppgifter ska BMW släppa en sportigare elbil baserad på i3 under 2018.

På bilden ovan ses konceptbilen BMW Vision Next 100, märkets syn på framtiden i form av bland annat autonom teknik. Den presenterades i samband med BMW:s 100-årsdag i mars. Fler bilder på bilen finner du i galleriet nedan.