Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BMW Group

BMW i Vision Circular – koncept för hållbarhet och cirkulär ekonomi

BMW Group presenterar sin vision om hållbar mobilitet vid IAA Mobility 2021 i München. Det innebär framför allt BMW i Vision Circular – en bil tillverkad av 100 procent återvunna material eller förnybara råvaror.

BMW Group ska öka andelen återvunna material i sina fordon. I dag tillverkas koncernens bilar med nästan 30 procent återvunnet och återanvänt material. Med en ny strategi för hållbarhet och cirkulär ekonomi planerar man att öka den siffran till 50 procent.

– 2017 var första gången världens befolkning förbrukade mer än 100 miljarder ton resurser på ett år – en trend som vi inom bilindustrin måste motverka, säger Oliver Zipse, styrelseordförande i BMW AG.

BMW-gruppen har fyra principer för cirkulär ekonomi, som alla syftar till att visa hur hållbar mobilitet skulle kunna se ut 2040. Principerna kallas rethink, reduce, reuse och recycle. De alla handlar om att tänka annorlunda kring biltillverkning. Framför allt att minska antal komponenter och material och att allt ska vara återvinningsbart.

1 AV 5
Foto: BMW Group
2 AV 5
Foto: BMW Group
3 AV 5
Foto: BMW Group
4 AV 5
Foto: BMW Group
5 AV 5
Foto: BMW Group

Den nya strategin återspeglas när märket i samband med IAA Mobility 2021 i München presenterar fem olika konceptfordon. Med BMW i Vision Circular visar märket upp en kompakt, fyrdörrars bil, med fokus på hållbarhet och lyx. Det är en ren elbil som ska symbolisera BMW-gruppens ambitiösa planer.

– BMW i Vision Circular illustrerar vårt helhetstänk och genomgripande syn på hållbar mobilitet. Den symboliserar vår ambition om att vara en föregångare och pådrivare i utvecklingen av en cirkulär ekonomi, säger Oliver Zipse.

1 AV 4
Foto: BMW Group
2 AV 4
Foto: BMW Group
3 AV 4
Foto: BMW Group
4 AV 4
Foto: BMW Group

Bilen är tillverkad i helt och hållet återvunnet material eller förnybara råvaror och är 100 procent återvinningsbar.

Bilens utseende, både utvändigt och invändigt, ska förmedla cirkulär design. Det innebär främst att man skalat ner antalet delar och material. En tydlig skillnad från traditionella BMW-modeller är att njurarna har förvandlats till en digital panel och att logotypen på fronten är graverad.

1 AV 6
Foto: BMW Group
2 AV 6
Foto: BMW Group
3 AV 6
Foto: BMW Group
4 AV 6
Foto: BMW Group
5 AV 6
Foto: BMW Group
6 AV 6
Foto: BMW Group

På insidan ska man exempelvis undvika lim för att delar enkelt ska kunna demonteras i ett senare skede. Man ska också minimera avfall genom att tillverka delarna för exakt passform, bland annat genom 3D-printing.

Utöver BMW i Vision Circular presenteras också:
✔ Mini Vision Urbanaut – ett bilkoncept som är ett så kallat ”living space” när bilen inte körs.
✔ BMW Motorrad Vision AMBY – en konceptmotorcykel som också kan köras på cykelbanor med hjälp av automatiserad hastighetsbegränsning.
✔ BMW i Vision AMBY – ett koncept som blandar fördelarna med en elcykel med en motorcykels kraft. Beroende på vägunderlag och förarens färdighetsnivå väljer den själv elcykel eller motorcykel.
✔ BMW Motorrad Concept CE – en lättviktsmotorcykel anpassad för urbana miljöer.