BMW i3 får längre räckvidd i sommar

Lilla bayerska elbilen BMW i3 kommer i dag, i teorin, mellan 13 och 16 mil per laddning. Den sträckan ska förlängas med omkring 50 procent när BMW i sommar förbättrar modellens batteripack.

BMW lilla, utstickande elbil i3 presenterades sommaren 2013 är paketerad med ett 22 kWh-batteri (endast 18,8 kWh används) som ger en teoretisk räckvidd på 13 till 16 mil, även om NEDC-körcykeln uppger utopiska 19 mil. I verkligheten har Teknikens Världs tester och provkörningar upptäckt att man normalt inte ska räkna med mycket mer än tio mil. Det är ändå en hyfsad siffra för en elbil som har 170 hästkrafter och som gör 0-100 km/h på 7,2 sekunder.

BMW är tydligen inte helt nöjda med räckvidden, speciellt inte när Nissan nyligen har gett sin Leaf några extra mil genom att öka batteriets kapacitet från 26 till 30 kWh (läs provkörningen av uppdaterade Leaf här). Därför ska de med start i sommar trycka ner ett vässat litiumjonbatteri i bilen, det säger BMW:s försäljningschef Ian Robertson till Automotive News.

Omkring 50 procents bättre räckvidd ska i3 bjuda på i framtiden, med andra ord uppemot 20 mil på en laddning – eller som våra tidigare testsiffror vill få det till; omkring 15 mil. Uppdateringen bör innebära att den europeiska körcykeln säger över 28 mil per laddning. Realistiskt? Inte för fem öre.

i3 ska även genomgå andra förändringar i sommar, dock oklart vilka. Kanske en mild facelift är att vänta?

BMW i3 kostar från 339 900 kronor i Sverige. Troligt är att prislappen justeras uppåt en aning i och med sommarens modifieringar.

Det finns även en version av i3 för 375 900 kronor som i dag ökar räckvidden till ungefär det dubbla, men då är det med lite fuskhjälp. Den versionen har en tvåcylindrig bensinmotor på 650 kubikcentimeter och 34 hästkrafter som med hjälp av nio liter bensin förlänger körsträckan. Förbränningsmotorn driver inte hjulen, däremot har den som uppgift att ladda litiumjonbatteriet så att elmotorn kan arbeta under en längre period.