Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Münchens nya lyxbil är 5,3 meter lång och elektrisk
2 AV 2
Foto: Fabian Kirchbauer / BMW

BMW i7 M70 xDrive ny toppversion

Antalet modellversioner av i7 fördubblas när BMW nu presenterar M70 xDrive som bjuder på rejäla 660 hästkrafter, 1 100 newtonmeter och 0-100-sprinter på 3,7 sekunder.

När BMW drog skynket av nya 7-serie samt eldrivna i7 förra våren nämndes en modellversion med två elmotorer på över 600 hästkrafter och drygt 1 000 newtonmeter, helt enkelt en variant som prestandamässigt placerar sig ovanför redan lanserade i7 xDrive60.
Nu väljer BMW att berätta mer om prestandaversionen som ska börja tillverkas i juli i år och som når ut på vägarna strax därefter.

BMW i7 M70 xDrive är inte en ren M-bil, däremot en så kallad M Performance-bil. Men prestanda saknas inte för det. Den främre elmotorn är på 190 kW (258 hk) och den bakre är på hela 360 kW (489 hk). Maximalt står de gemensamt för 485 kilowatt, det vill säga 660 hästkrafter. Maxvridet är 1 015 newtonmeter i Sport-läget, men om bilen försätts i antingen M Launch Control- eller M Sport Boost-läget höjs vridet till 1 100 newtonmeter.
Accelerationen från noll till 100 km/h går på 3,7 sekunder, en hel sekund snabbare än i7 xDrive60 och ganska imponerande för en bil med tjänstevikt på cirka 2,8 ton. Toppfarten är begränsad till 250 km/h, tio upp jämfört med nämnda modellversion.

På tal om toppfart. Med i7 M70 xDrive introduceras en ny funktion som även tar plats i i7 xDrive60. Max Range kallas funktionen som via en knapptryckning försätter bilen i ett tillstånd som maximerar räckvidden. Exempelvis sänks maxeffekten, komfortfunktioner begränsas, bland annat klimatanläggningen, och toppfarten begränsas till 90 km/h.

1 AV 5
Foto: Fabian Kirchbauer / BMW
2 AV 5
Foto: Fabian Kirchbauer / BMW
3 AV 5
Foto: Fabian Kirchbauer / BMW
4 AV 5
Foto: Fabian Kirchbauer / BMW
5 AV 5
Foto: Fabian Kirchbauer / BMW

Batteriet är detsamma som i i7 xDrive60, det vill säga på 101,7 kWh netto. Elförbrukningen uppges ligga mellan 2,08 och 2,38 per mil och räckvidden mellan 48,8 och 56 mil per laddning.
Likströmsladdning (DC) tillåter effekter upp till 195 kW medan växelströmsladdning (AC, typ ”hemmaladdning”) klarar 22 kW. Vis snabbladdning (DC 195 kW) kan energi för upp till 17 mils körning överföras till batteriet.

BMW i7 M70 xDrive levereras med M-kalibrerad adaptiv luftfjädring som är elektroniskt styrd och utrustad med automatisk nivåreglering. Då bilen inbjuder till hårdare körning har BMW jobbat med att minska risken för krängningar och ge bilen mer stabilitet vid tuffare körning, dels på elektronisk väg och dels på mekanisk väg. Bland annat har karossen gjorts mer vridstyv.

1 AV 3
Foto: Fabian Kirchbauer / BMW
2 AV 3
Foto: Fabian Kirchbauer / BMW
3 AV 3
Foto: Fabian Kirchbauer / BMW

Som standard sitter M-bromsar som ska ge bättre bromsverkan. De blå bromsoken, som döljer fyra kolvar per ok framtill och en kolv per ok baktill, kan uppgraderas till M Performance-doningar som är målade i svart.
Hjulen mäter 21 tum och är skodda med vad BMW kallar för sportdäck. Fälgarna är unika för i7 M70 xDrive vilket även tvåtonslacken som vi ser på bilderna är. Nedre delen är lackerat i metallicfärgen BMW Individual Liquid Copper medan övre delen är lackerad i Saphire Black metallic.
Många fler lack- och färgkombinationer finns att välja mellan.

Något pris är ännu inte känt, men två miljoner eller strax däröver är förmodligen ingen vild gissning med tanke på att i7 xDrive60 kostar från strax under 1,7 miljoner kronor.

TEST: BMW i7 mot tre konkurrenter