Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW i8 Roadster officiell – till slut

Världens kanske minst överraskande bilmodell har nu täckts av i Los Angeles: BMW i8 Roadster – konceptet visades redan 2012. Med det uppdateras även coupén.

Det må kännas som bilen redan rullar där ute men först nu, under bilsalongen i Los Angeles, är den officiell: BMW i8 Roadster (alltså inte i8 Spyder som konceptet hette). I samma veva får även coupémodellen, lanserad 2014, en uppdatering.

Roadstern visades redan 2012 som koncept och vi har sedan dess kunna följa bilens utveckling i olika filmklipp.

Framtidens sportvagn, som BMW själva benämner bilen då det är en laddhybrid, gör det möjligt att köra på enbart el upp till 120 km/h. Taket kan dock inte fällas upp eller ned i dessa farter, dess funktion fungerar vid maximalt 50 km/h. Processen som tar 15 sekunder. Roadsterns bagageutrymme sväljer 100 liter mer coupéns 154 liter eftersom den saknar baksäte.

Roadsterversionen må ha blivit av med taket men känns ändå väldigt lik coupén, mycket tack vare att dörrarna av saxtyp har bevarats – dock utan fönsterkarmar. Baktill hittar vi dock ett platt ”akterdäck” kantat av två utsträckta bulor till C-stolpar. Bara 60 kg extra väger den taklösa versionen jämfört med coupén, bland annat tack vare att ramen runt vindrutan är tillverkad i en plast- och kolfiberblandning.

Roadstern, och den uppdaterade coupén, har kvar den ursprungliga 1,5-litersmotorn med tre cylindrar och 231 hästkrafter medan elmotorn har skruvats upp med 12 hästkrafter till totalt 143. Batteri har även det skruvats upp, från 20 till 34 Ah samt från 7,1 kWh till 11,6 kWh.

Den angivna räckvidden på enbart el är 5,3 mil för roadstern och 5,5 mil för coupén. Även när det gäller prestanda ligger den taklösa versionen efter: 0-100 km/h tar 4,6 sekunder mot coupéns 4,4 sekunder. Förbruknings- och koldioxidmässigt vid blandad körning är siffrorna 0,21 l/mil och 46 g/km för i8 Roadster och 0,19 l/mil och 42 g/km för i8 Coupé.

Kosmetiskt är ”nya” i8 väldigt lik föregångaren även om nya kulörer och fälgar har tillkommit liksom nya emblem på C-stolparna.