Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW iX3 får 40 mils räckvidd och bakhjulsdrift

Audi har en, Jaguar har en, Mercedes har en och BMW har… snart en eldriven suv på marknaden. Nu presenterar BMW officiella siffror för iX3 som börjar produceras efter årsskiftet, och allt blir inte som väntat.

Redan i december förra året öppnade BMW orderböckerna för den eldrivna suven iX3. Det kostade 15 000 kronor att boka en bil. Då visste ingen riktigt var det var de bokade, det får de reda på först nu. BMW har, efter ovanligt lång väntan, presenterat officiella faktasiffror för iX3.

Först och främst, när kommer den hit? Det svarar BMW fortfarande inte på. Än så länge får vi inte veta mer än att den ska börja produceras efter årsskiftet, vilket förstås kan betyda allt från januari till december 2020.

BMW presenterar iX3 som ett tredje motoralternativ till X3, inte som en egen, fristående modell. Därmed säger BMW att X3 blir deras första modell att erbjudas med förbränningsmotor, laddhybriddrivlina och elmotor.

LÄS OCKSÅ: Nya uppgifter om elbilen BMW i4 – 80 kWh, 60 mil och 530 hästkrafter

iX3 blir, till skillnad från konkurrenter som Audi e-tron och Mercedes EQC, inte fyrhjulsdriven. Elmotorn som ger 286 hästkrafter och 400 newtonmeter driver på bakaxeln. Batteripaketet har en lagringskapacitet på 74 kWh och det ska räcka till en räckvidd på drygt 44 mil, enligt preliminära WLTP-siffror. Förbrukningen anges till ”mindre än” 2,0 kWh/mil. Max laddeffekt är 150 kW likström och 11 kW växelström.

Batteripaketet är platt och ryms i bilens golv. BMW använder den nya celltekniken NMC-811 som ofta beskrivs som en något bättre och billigare vidareutveckling av den cellteknik man använt tidigare och BMW säger sig ha reducerat andelen kobolt med två tredjedelar. Enligt BMW köper de själva kobolt och litium och lämnar över till sin battericellsproducent. Energitätheten sägs vara cirka 20 procent högre jämfört med tidigare BMW-batterier.

BMW uppger att iX3 kommer att ha 30 procent mindre klimatavtryck än en X3 sDrive20d om man räknar på den europeiska elmixen. Om man istället räknar med att iX3 laddas uteslutande med grön el är avtrycket 60 procent mindre.

År 2021 ska BMW har fyra helelektriska modeller till försäljning: iX3, i3, i4 och iNext.