Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BMW

BMW iX3 officiell med 46 mils räckvidd och svenskt pris

Nu finns BMW X3 med bensin- och dieselmotor, som laddhybrid och – i och med iX3:s entré – som elbil. Produktionen sker i Kina och till Sverige kommer den elektriska suven i början av 2021 med en prislapp på 769 000 kronor.

Det var på bilsalongen i Peking i april 2018 som BMW presenterade Concept iX3, en modifierad X3 med elektrisk drivlina. BMW gjorde dock inte anknytningen till X3 då, men det gör man i dag.

I december 2018 öppnade orderböckerna, drygt ett och ett halvt år innan dagens avtäckning. Det betyder att de som lagt handpenning på 15 000 kronor först i dag får veta vad det är pengarna har spenderats på.

BMW iX3 – som portionsvis har avslöjats det senaste dryga halvåret (även om vissa förhandsuppgifter nu visar sig vara felaktiga), med de första bilderna tidigare i våras – har till skillnad mot flera av konkurrenterna endast en elmotor. Den är placerad vid bakre hjulaxeln som är den drivande. Elmotorn är på 286 hästkrafter (210 kW) och 400 newtonmeter. 0-100 km/h går på 6,8 sekunder och toppfarten är begränsad till 180 km/h.

Foto: BMW

Till drivlinan hör ett 529 kilo tungt batteripaket på 80 kWh (kilowattimmar) som enligt WLTP-körcykeln räcker till 45,9 mils körning (45,3 mil om bilen har den högre utrustningsgraden Charged Plus).

Batteriet kan hantera laddeffekter på upp till 150 kW (kilowatt) vid likströmsladdning, det vill säga snabbladdare. ”Hemmaladdning” via växelström har en maxeffekt på 11 kW. Vid snabbladdning kan 80 procent av batteriets kapacitet, i teorin, nås på cirka 34 minuter. Tio minuters laddning ger ungefär tio mils räckvidd. Vid maxladdning i exempelvis hemmet, om laddbox på 11 kW är installerad, kan full kapacitet nås på ungefär sju timmar och 30 minuter.

Foto: BMW

BMW lyfter fram att man tar hänsyn till Moder jord med iX3 genom att drivlinan är konstruerad helt utan sällsynta jordartsmetaller samt att andelen kobolt i batteriet är två tredjedelar lägre än i tidigare generationers batterier. De skriver också att, för att säkra näringskedjan, ombesörjer de själva tillförseln av kobolt och litium.

Foto: BMW

Utseendemässigt ser iX3 mer eller mindre ut som en vanlig X3, men aerodynamiska justeringar typiska för elbilar har gjorts, exempelvis grillen som är stängd. Blå detaljer har tillkommit på både ut- och insida för att även det mest otränade av ögon ska kunna känna igen modellen som en elbil.

I och med elmotorns placering vid bakaxeln (batteripaketet är placerad mellan hjulaxlarna) försvinner lite av volymen i bagageutrymmet. 510 liter ryms längst bak, 40 liter mindre än i en bensin- eller dieseldriven X3. Bagageutrymmet har fått för modellen unika fack för förvaring av laddkablar.

Foto: BMW

Till Sverige kommer BMW iX3 i två utföranden (utrustningsnivåer). iX3 Charged kostar från 769 000 kronor medan iX3 Charged Plus kostar från 840 500 kronor. Båda kan uppdateras ”via luften”, så kallad OTA-uppdatering. Det möjliggör att i efterhand köpa till mer (ej fysisk) utrustning till bilen.

Foto: BMW

Tillverkningen av iX3 inleds senare i sommar i BMW Brilliance-fabriken i Kina (BMW och kinesiska Brilliance har ett joint venture-samarbete sedan många år). Marknadslanseringen får Kina först ta el av, till Sverige kommer iX3 under första kvartalet 2021.