Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
BMW:s nya elbil tillverkas i Dingolfing
2 AV 2
Foto: BMW

BMW ”Neue Klasse” klar i september

BMWs nya eldrivna familjebil blir en nystart för märket, säger BMW-chefen Oliver Zipse. Den nya plattformen är i princip produktionsklar och en konceptmodell kommer att visas i september.

När BMW namnger sin nya elbilsplattform till ”Neue Klasse” visar det vilken betydelse de nya modellerna kommer att för företaget.

I BMW-historien är ”Neue Klasse” ett klassiskt begrepp. När BMW i slutet av 50-talet stod på ruinens brant räddades företaget av bröderna Herbert och Harald Quandt. Företagets udda program av lyxbilar och miniatyrbilar sålde dåligt. Den nya mellanklass-serien 1500/1800, den så kallade ”Neue Klasse”, räddade företaget och lade grunden till företags inriktning på sportiga kvalitetsbilar. Det var också den modellen som introducerade den klassiska ”Hofmeister-knicken” på C-stolpen.

Oliver Zipse säger att den nya Neue klasse kommer att ha samma betydelse. 

– Neue Klasse är inget mindre än framtiden för märket BMW, för BMW-gruppen och för vårt produktprogram, sade Oliver Zipse under torsdagen då företagets halvårsbokslut presenterades.

Tidigare har BMW visat två konceptmodeller i samma serie, men skillnaden är att den konceptmodell som kommer att presenteras den 2:a september, precis innan bilsalongen i München, i princip är produktionsklar. Tillverkningen kommer att starta 2025 på en ny fabrik i Ungern. Året efter kommer tillverkning av de nya elbilsmodellerna även att ske i fabriken i München. Efter det startas produktion av ”Neue Klasse”-modeller i BMW-fabriken i Shenyang, Kina, samt 2027 i San Luis Potosi, Mexiko. 

BMW-chefen Zipse har tidigare lovat att ”Neue Klasse” kommer att bli ett riktmärke för konkurrenterna vad gäller räckvidd, laddhastighet och pris. BMW kommer bland annat att använda sig av cylindriska battericeller som uppges höja energidensiteten med 20 procent, laddhastigheten med 30 procent och räckvidden med 30 procent. 

BMW har tidigare uppgett att ”Neue Klasse” kommer att erbjuda självkörning i ”nivå 2+”, vilket ska tolkas som att föraren inte ska behöva ha händerna på ratten, däremot ögonen på vägen. Även nivå 3 har utlovats, vilket innebär att bilen ska ta över körningen helt under speciella omständigheter, till exempel på långa motorvägsavsnitt. 

Vilken konceptmodell som kommer att visas i september avslöjar inte BMW, men företaget har tidigare uppgett att de första produktionsmodellerna på ”Neue Klasse”-plattformen kommer att bli en sedan i 3-serie storlek samt en kompakt suv.