Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW och Jaguar Land Rover ingår samarbete

Uppkoppling, autonom teknik och elektrifiering i centrum när BMW och Jaguar Land Rover ingår samarbete. Utvecklingsarbetet ska ske i Tyskland. 

Allt fler allianser knyts i bilbranschen, en del mer uppseendeväckande än andra. Vad sägs om BMW och Jaguar Land Rover i gemensam dans? Du kan tycka vad du vill om det för nu är det officiellt att de ska de samarbeta.

Det handlar som det mesta nu för tiden om uppkoppling, autonom teknik och elektrifiering – tillsammans ska de ta fram morgondagens teknik som ska bli tillgänglig på marknaden nästa årtionde.

LÄS MER: BMW stuvar om i produktionen

I och med samarbetet får Jaguar Land Rover tillgång till BMW:s femte generation av elektrisk drivlina som lanseras nästa år i modellen iX3 som du ser på bilden nedan.

Foto: Hans Hedberg

– Bilindustrin står inför en stor förändring. Vi ser samarbete som nyckeln till framgång – även när det gäller elektrifiering. Hos Jaguar Land Rover har vi funnit en partner vars krav på framtida eldrivlinor stämmer överens med våra egna. Tillsammans kan vi leverera vad kunderna behöver, korta utvecklingstiderna och få ut marknadsledande teknik på marknaden, säger BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich.

Utvecklingsarbetet av tekniken ska göras av en stab från båda led i München men tillverkningen av komponenterna ska ske på olika orter.

En intressant detalj är att BMW en gång i tiden ägde Land Rover. Det var på 1990-talet då BMW köpte Rover Group. BMW styckade upp Rover och sålde år 2000 Land Rover-biten till Ford. Sex år senare såldes Land Rover till Tata Motors och är fortfarande kvar i indisk ägo.