Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler/BMW

BMW och Mercedes satsar på laddhybrider för att undvika böter

Närmare tio miljarder kronor i böter till EU är på väg att drabba BMW och Mercedes för att de inte lyckas få ner sina koldioxidutsläpp tillräckligt mycket. De tyska bilmärkenas svar: storsatsning på fler laddhybrider.

EU har satt tuffa mål för genomsnittligt utsläpp av koldioxid från en biltillverkares sålda bilar. Gränsen ligger på 95 gram redan från 1 januari 2020 med lite kompensation för bland annat vikt. Gränsen ska sänkas ytterligare till 2025 och sen till 2030.

LÄS MER: Så ska biltillverkarna slippa böter från EU

Varje tillverkare har fått ett individuellt mål och flera räknar nu för fullt på varje såld bil för att klara kraven och slippa böter. Enligt analysfirman PSA Consulting riskerar Daimler närmare 10 miljarder kronor i böter till EU då allt pekar på att företaget, med Mercedes-bilar, når 114,1 gram och inte 103,1 gram koldioxid.

Aningen bättre klarar sig BMW, enligt samma analys, men det tyska premiummärket landar på 110 gram i stället för målet 102 gram vilket skulle betyda 7,5 miljarder kronor i böter.

LÄS MER: EU siktar på ännu tuffare CO2-regler – ogillas av biltillverkarna

Foto: Daimler AG

 Uppdaterade Mercedes E-klass ska komma i sju olika laddhybridutföranden.

Att fler bilköpare väljer bensin i stället för diesel medförde att de genomsnittliga utsläppen i Europa ökade till 121,8 gram under 2019.

Många biltillverkare satsar nu på laddhybrider och elbilar för att trycka ned utsläppen. En laddhybrid ger något längre utsläpp än motsvarande dieselbil men framför allt räknas laddhybriderna upp med en förutbestämd faktor för åren 2020, 2021 och 2022. Det är alltså extra bra att elektrifiera för att få ned utsläppsnivåerna.

LÄS MER: EU:s nya utsläppskrav kan tvinga Mercedes att skrota AMG-modeller

Enligt analysföretaget LMC Automotive kommer försäljningen av laddhybrider i Europa att öka till 717 000 bilar, jämfört med strax under 200 000 bilar förra året. Samtidigt kommer det att säljas cirka 652 000 elbilar vilket är nästan dubbelt så många som förra året.

För biltillverkarna är det alltså ytterst viktigt att sälja så många elbilar och laddhybrider som möjligt under de kommande tre åren, för att slippa höga EU-böter.

LÄS MER: Så nära är biltillverkarna att nå 95 gram per kilometer

Mercedes ska också bredda sitt modellutbud och vi kommer att få se laddhybridversioner av CLA Coupé, CLA Shooting Brake och GLA. I de här bilarna används en 1,3-liters bensinmotor tillsammans med en elmotor och ett batteri på 15,6 kW. Samma drivlina används i laddhybrider i A-klass och B-klass. Mercedes ska också lansera sju laddhybridversioner av nyligen ansiktslyfta E-klass.

LÄS MER: FCA använder Tesla för att slippa minska utsläpp

Foto: BMW

 BMW X3 har blivit laddhybrid med modellbeteckning xDrive30e. Premiär vad det i helgen som gick.

Även konkurrenten BMW kommer att lansera fler laddhybrider för att på alla sätt sänka sina utsläppsvärden. Närmast är nya 3-serie Touring som blir laddhybrid både som två- och fyrhjulsdriven, och X3 hade i helgen som gick Sverigepremiär som laddhybrid. Även X1 och X2 får nya drivlinor med elektrifiering. Satsningen ska pressa ner utsläppen med 20 procent vilket BMW hoppas ska göra att de slipper betala böter till EU.