BMW och Porsche har invigt hypersnabb laddstation för elbilar
I Bayern har BMW och Porsche tillsammans med samarbetspartners invigt en första laddstation med laddeffekt upp till 450 kilowatt. Tre minuter för tio mils räckvidd och 15 minuter för att nå 80 procent av ett elbilsbatteris kapacitet.
Snabbladdningsprojektet FastCharge, som drivs av BMW, Porsche, Siemens, Allego och Phoenix Contact E-Mobility (det är alltså inte samma projekt som Ionity), har nu mynnat ut i en första laddstation placerad i bayerska orten Jettingen-Scheppach några mil nordväst om München. Det unika med laddstationen, var syfte är att testa ny teknik, är kapaciteten på 450 kilowatt (kW). Det är nästan fyra gånger högre effekt än vad Teslas Supercharger-laddare erbjuder och nio gånger högre effekt än de flesta andra snabbladdare som finns ute i samhället.
BMW och Porsche demonstrerade laddstationen i onsdags genom att ladda två prototypbilar som används för att utveckla tekniker inom bland annat laddinfrastruktur. Laddstationen som tillåter spänningsnivåer på upp till 920 volt (vilket tros bli framtidens standard) kan via en kontrollenhet anpassa laddstyrkan beroende på vad det är för elbil som laddas. BMW i3:n på bilden har ett elsystem som arbetar över 400 volt och ett batteri med en nettokapacitet på 57 kilowattimmar (kWh). Att ladda BMW-batteriet från 10 till 80 procents kapacitet (39,9 kWh) tar 15 minuter.
Porschen har ett 800-voltssystem, ett batteri med kapacitet på omkring 90 kWh och kan ta emot laddeffekter på över 400 kW. Energi för tio mils körning tar under tre minuter att överföra från laddstation till batteri.
Nackdelen med denna laddstation är just det höga laddeffekterna. I dag finns det ingen bil på marknaden som tillåter 450 kW, men inom kort släpper Porsche elbilen Taycan som kan ta emot upp mot 350 kW (den nivå som Ionity-samarbetet har lagt sig på). BMW:s kommande elektriska suv iX3 kommer att kunna ladda på 150 kW, samma siffra som för Audi e-tron.
Laddstationen i Jettingen-Scheppach är öppen för alla elbilar med CCS-kontakt och är kostnadsfri att använda. Den samlar hela tiden in data som ska användas för att utvärdera hur olika tekniker fungerar i praktiken, exempelvis laddkablarna som Phoenix Contact E-Mobility har skapat. Dessa är unika för att kunna hantera laddstyrkor på upp till 450 kW som därmed alstrar värme. Bland annat är de vätskekylda (vatten/glykol) i ett halvslutet system som omger själva kabeln, samtidigt som de är utvecklade för att inte kunna veckas eller hamna i kläm och därmed strypa kylsystemets vätskeflöde.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se