Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En tidigare bränslecellsbil från BMW
En tidigare bränslecellsbil från BMW
En tidigare bränslecellsbil från BMW
En tidigare bränslecellsbil från BMW Foto: Tom Kirkpatrick

BMW satsar på bränsleceller - med hjälp av Toyota

Kanske är inte dagens batteridrivna elbilar som kommer vara vanligast i framtidens vagnpark. Nu sällar sig BMW till skaran som genomför nysatsningar i bränslecellsteknik. Men man gör det inte ensamma, utan tillsammans med hjälp från Japan.

Elbilar kommer med full kraft på nybilsmarknaden, och snart sagt alla större biltillverkare har numera åtminstone en eldriven modell i pipeline, eller, i vissa fall, redan i produktion. Men det finns nackdelar med dagens batteridrivna bilar. Laddtider är en, som förvisso kortas med starkare snabbladdare, men även tillgången på batterier och de metaller som krävs för dess produktion.

Även om batteritekniken går framåt finns det därför fortfarande intresse för alternativ, och ett av dessa som länge spekulerats kring och forskats på är bränsleceller drivna av vätgas (och syre, som kan hämtas från luften). Dessa går att tanka vid någorlunda vanliga mackar, och har endast vanligt vatten som restprodukt. Strömmen som alstras av bränslecellen driver sen elmotorerna, lite som ett påfyllningsbart batteri.

Flera tillverkare har genom åren testat bränslecellsdrivna fordon, och exempelvis Mercedes, Honda och Toyota har haft bilar i någorlunda daglig drift. De sistnämnda är kanske de som kommit längst, där deras Mirai faktiskt har sålts till riktiga kunder – om än i begränsad upplaga. Just Toyota är också partnerföretag när nu en annan biltillverkare gör en nysatsning på bränsleceller – BMW.

BMW och Toyota är inga nybörjare på att samarbeta, man har sedan tidigare tagit fram syskonbilarna BMW Z4 och Toyota Supra tillsammans och även haft samarbete inom just batteriteknik. Det är heller inte första gången BMW har experimenterat med bränsleceller, men vi får anta att de prototyper som nu ska göras kommer göra det i en mer fullskalig testflotta. Tanken är att testprototyperna – baserade på BMW X5 – ska vara ute och rullande i början av 2020-talet, med serieproduktion planerad till 2025.

Så här ser en bränslecell ut. Just denna är också från BMW, när de tidigare experimenterat med det. Foto: Tom Kirkpatrick