Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW Vision M Next kan vara framtidens sportbil

På BMW-konferensen #NextGen på BMW Welt i München är en av de hetare konceptbilarna Vision M Next som enligt den tyska tillverkaren sägs demonstrera vad framtiden kan komma att erbjuda i sportbilsgenren.

Hur ska framtidens sportbil se ut och fungera? Kanske som BMW Vision M Next som just nu står utställd nere i BMWs högkvarter nere i München vid sidan om andra prototyper samt högst verkliga bilar, exempelvis nya 3-serie Touring.

Vision M Next ser ut en futuristisk variant på dagens laddbara sporthybrid i8. Grundformen är densamma, detaljerna skiljer sig. Vad som verkligen skiljer sig är färgschemat. Vision M Next är lackerad i en matt silvergrå kulör men har fått orange färgklickar i både nos och rumpa. Det ska påminna om konceptbilen BMW Turbo från 1972. En annan detalj som ska minna om BMW Turbo är de orange inläggen i de bakre fälgarna. Den 47 år gamla konceptbilen hade täckta bakre hjulhus.

LÄS MER: BMW ökar takten på elektrifieringen

Interiört är det påtagligt futuristiskt, trots att skärmar till höger och vänster saknas. Men till skillnad från konceptbilen Vision iNext från i höstas, som visade upp hur en autonom bil för framtiden kan utformas (Ease kallar BMW det), är Vision M Next en uppvisning i förarens bil, en bil som föraren har kontroll över (Boost kallar BMW det). Alla interiöra detaljer av vikt rör förarens arbetsmiljö, exempelvis den välvda skärmen med tillhörande head up-display med Augmented Reality-teknik (AR) som täcker hela vindrutan.

– BMW Vision M Next ger en inblick i framtiden av sportig körning. Om BMW Vision iNext visade hur autonom körning är inställd på att göra om livet ombord i våra fordon, visar BMW Vision M Next hur toppmodern teknik kan göra upplevelsen att köra själv mer renodlad och mer känslomässigt engagerande. I båda modellerna ligger fokus på människorna inuti (bilen). Design och teknik gör Ease- och Boost-upplevelserna mer naturliga och mer intensiva, säger BMW Groups designchef Adrian van Hooydonk.

LÄS MER: BMW:s elektriska experimentbil med 720 hk

BMW Vision M Next är en laddhybrid med en elmotor som kan arbeta på egen hand i upp till tio mil. När elmotorn samverkar med den fyrcylindriga och turboladdade bensinmotorn utvecklas totalt 600 hästkrafter. En funktion kallad Boost+ kan ge högre effekttoppar under korta stunder, exakt hur mycket extra berättar tyskarna inte.

0-100 km/h går på 3,0 sekunder och toppfarten ligger på 300 km/h jämnt.

Denna konceptbil får förmodligen många att ställa sig frågan ”När kommer BMW:s M-bilar med laddhybriddrivlinor?”. Det kommer inom kort, det är nästa steg enligt BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich. Minst 600 hästkrafter menar han att det blir i första M-laddhybriden, i en bil med en vikt på 1,6 till 1,7 ton.

Först tidigast 2025 menar han att det kan bli aktuellt med en ren M-elbil. Fröhlich säger att M står för prestanda, inte teknik, och att en M-elbil därmed måste bjuda på så mycket mer än att bara vara snabb 0-100 km/h.