Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW X1 xDrive25e – nya laddhybriden i fokus

BMW:s minsta suv X1 har nyligen genomgått en föryngringskur (facelift) och med det har modellen även blivit elektrifierad. Här följer lite mer och ny information om X1 som laddhybrid, eller X1 xDrive25e som den egentligen heter.

Det var sent i våras som BMW presenterade X1 facelift. Uppdateringen innehöll en hel del visuella förändringar, exempelvis större njurar i nosen, förbättrade strålkastare och nytt infotainmentsystem. Produktionen av uppdaterade X1 har ganska nyligen kommit igång, dock inte tillverkningen av den modellversion som har potential att locka flest spekulanter, nämligen laddhybriden. Den presenterades lite lätt i våras men tillverkningsstarten är planerad till mars 2020.

I dag bjuder BMW på mer information om X1 xDrive25e, som modellversionen benämns. Sedan tidigare vet vi att det sitter en trecylindrig bensinmotor på 1,5 liter, 125 hästkrafter och 220 newtonmeter under huven. Den lever (ofta) i symbios med en elmotor på 95 hästkrafter och 165 newtonmeter. Tillsammans ger de maximalt 220 hästkrafter och 365 newtonmeter. I och med att bensinmotorn driver framhjulen och elmotorn driver bakhjulen är X1 xDrive25e fyrhjulsdriven, därav beteckningen xDrive (och inte sDrive).

Drivlinan är komplett med en sexstegad automatlåda, Steptronic på BMW-språk.

Till drivlinan hör även ett litiumjonbatteri med en bruttokapacitet på 10,0 kWh och en nettokapacitet på 8,8 kWh. I teorin betyder det att du kan ladda batteriet fullt via ett vanligt 230-volts vägguttag på cirka 4 timmar och 13 minuter. Snabbare går det förstås om du har låtit installera en laddbox, exempelvis en BMW i Wallbox.

Vad vi inte hade koll på tidigare mer än i större drag var räckvidden. Nu får vi reda på att modellen kan köra på enbart el i upp till 5,0 mil enligt WLTP-körcykeln. Den gamla och snart helt utfasade NEDC-körcykeln säger att elektriska räckvidden är upp till 5,7 mil.

 BMW X1 xDrive25e kommer 5,0 mil per laddning enligt WLTP eller 5,7 mil om man väljer att räkna enligt gamla NEDC-körcykeln. Det är bra mycket mindre än de 11 mil som Kina-varianten erbjuder sedan uppdateringen tidigare i år.

Enligt BMW är elförbrukningen enligt WLTP 1,50 kWh per mil och enligt NEDC 1,35 kWh per mil. Och nu kommer två märkliga siffror. Förbrukningen vid kombinerad körning (då både elmotor och bensinmotor är inblandade) är enligt WLTP 0,18 liter per mil och 0,20 liter per mil enligt NEDC. Det motsvarar 40 gram koldioxid per kilometer (WLTP) respektive 43 gram (NEDC). Vi har kontaktat BMW för att få klarhet i hur siffrorna kan skilja sig åt till WLTP:s fördel när det i regel är tvärtom, speciellt då elmotorn förbrukar mer enligt WLTP-körcykeln. Har de lyckats få den trecylindriga bensinmotorn att gå betydligt snålare i det tuffare WLTP-körschemat än i motsvarande, dock lättare, NEDC-körprogram? Vi ber att få återkomma i denna fråga.

BMW X1 xDrive25e är ganska rask med 0-100 km/h på 6,9 sekunder. Toppfarten är 193 km/h oavsett om bensinmotorn arbetar ensam eller tillsammans med elmotor. Arbetar sistnämnda på egen hand är toppfarten begränsad till 135 km/h.

Tyvärr stjäl drivlinan lite av utrymmet i bagageutrymmet som rymmer 450 liter i stället 505 liter som i en icke elektrifierad X1. Baksätet kan fällas enligt 40/20/40-principen och då ryms 1 470 liter, 80 liter mindre än i andra X1-modeller.

Som tillval kan man få dragkrok monterad på sin X1 laddhybrid. Maximal dragvikt för X1 xDrive25e ligger på 750 kilo.

BMW har ännu inte meddelat något pris för laddhybriden som alltså rullar ut till kunder om ungefär ett halvår.