Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW X5 och X6 uppdateras.BMW X5 och X6 uppdateras.BMW X5 och X6 uppdateras.
1 AV 2
Münchens nya lyxbil är 5,3 meter lång och elektrisk
2 AV 2
BMW X5 och X6 uppdateras.
Foto: BMW

BMW X5 och X6 facelift officiella

Det har blivit dags för facelift av BMW X5 och X6. Bland annat handlar det om nya strålkastare, M Sport-paket som standard för X6 och nya motorer. Naturligtvis har nya säkerhetsfunktioner implementerats också.

Nuvarande generationen av BMW X5, den fjärde i ordningen (tredje för coupévarianten X6), lanserades 2019 och det är därmed dags för ansiktslyft. Det blir lite justeringar i utseendet, tekniken, drivlinor och en trevlig uppdatering för de som gillar coupéversionen (X6): M Sport-paket som standard.

Man inför nu designelementet xLine som standard för X5, vilket innebär nya strålkastare, LED Matrix förstås. De är adaptiva och har tillverkarens egna ”Selective Beam icke-bländande helljus” som tillval. Grillen kan man också, även det som tillval, få upplyst.

M Sport-paket finns som tillval på X5, men blir nu standard för X6. Där ingår bland annat M-specifika sidokjolar och andra designdetaljer samt högglans shadowline-trim. Nu erbjuds för första gången även ett M Sport package Pro. Väljer man det paketet kan man välja karossfärgerna Marina Bay Blue metallic och Isle of Man Green metallic, om man valt toppversionerna av X5 respektive X6. Det finns däremot nya kulörer för de övriga modellversionerna också, totalt kan man välja bland cirka 40 lacker.

Invändigt uppdateras modellerna med ett nytt komfortpaket (som tillval…) med exempelvis panelvärme och en värmefunktion för mugghållarna, upplyst panoramaglastak och ljudanläggning från Bowers & Wilkins.

Instrumentpanelen är nu klädd i det läderliknande materialet sensafin samt en böjd del i trä. Kontrollpanelen på mittkonsolen har fått nya touch-”knappar” och en nydesignade växelväljare.

Naturligtvis kan man inte göra en uppdatering 2023 utan att inkludera ny teknik. Därför har nu även X5 och X6 fått BMW:s operativsystem 8 och den senaste generationen av iDrive. Dessutom har de fått den nya 12,3-tumsskärmen framför ratten och 14,9-tumsskärmen på mittkonsolen – båda placerade bakom en enda glasyta.

Drivlinorna är nya, båda modellerna kan beställas med en åttacylindrig bensinmotor, en sexcylindrig bensinmotor och en sexcylindrig dieselmotor. Samtliga motorer kopplas ihop med den nya åttaväxlade Steptronic Sport-växellådan och samtliga modellversioner är som vanligt fyrhjulsdrivna.

Nu finns 48-volts hybridsystem i alla drivenheter och så finns nu en ny laddhybrid-version av X5: xDrive50e, som levererar mer kraft och räckvidd på el jämfört med tidigare. Den nya totala systemeffekten är på 490 hästkrafter (inkluderat en tillfällig boost), vilket är 96 hästkrafter med än föregående version. Mängden användbar energi i batteriet har ökat med 25 procent, till 25,7 kilowattimmar. Det ska ge en räckvidd på upp till 11 mil enligt WLTP. Laddkapaciteten är densamma som tidigare: 7,4 kW.

I toppversionerna av X5 och X6 kan man också nu få en ny 4,4-liters V8-bensinmotor med totalt 530 hästkrafter.

Den globala lanseringen av nya BMW X5 och X6 ska påbörjas i april.