Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Den smått legendariska bokstavskombinationen pryder åter en modell från BMW
2 AV 2
Foto: Enes Kucevic Photography / BMW

BMW XM Label Red – märkets starkaste bil hittills

Om 653 hästkrafter inte är tillräckligt finns nu BMW XM i ett utförande med 748 hästkrafter. Label Red heter modellversionen som når 100 km/h på snabba 3,8 sekunder.

Förr när vi i en rubrik skrev ”märkets starkaste bil hittills” rörde det sig alltid om en låg sportbil eller supersportbil som inte sällan hade en mitt- eller svansmotorplacering. Den tiden är (nästan) förbi, för när vi nu använder frasen i dagens rubrik rör det sig inte om en supersportbil från BMW utan om en super-suv från det tyska märket.
Jättepjäsen BMW XM på 5,11 meter presenterades i höstas med V8 samt elmotor som tillsammans klämmer ur sig 653 hästkrafter och 800 newtonmeter. Via den åttastegade Steptronic-lådan når krafterna ut till samtliga hjul som vid rätt grepp slungar iväg kolossen med tjänstevikt på över 2,8 ton från stillastående till 100 km/h på 4,3 sekunder och toppar 270 km/h (250 km/h utan tillvalet förhöjd toppfart)
Man kan tycka att prestandan XM erbjuder är tillräcklig, men uppenbarligen inte... BMW M GmbH har nämligen tagit fram en ännu snabbare modellversion som har fått det whiskey-klingande tilläggsnamnet Label Red.

1 AV 4
Foto: Enes Kucevic Photography / BMW
2 AV 4
Foto: Enes Kucevic Photography / BMW
3 AV 4
Foto: Enes Kucevic Photography / BMW
4 AV 4
Foto: Enes Kucevic Photography / BMW

BMW XM Label Red har kvar samma laddhybrid-drivlina som vanliga XM men där S68:an, det vill säga BMW:s 4,4-liters V8-maskin, har modifierats för att leverera mer. I stället för 489 hästkrafter och 650 newtonmeter ger bensinmotorn i Label Red-utförandet 585 hästkrafter och 750 newtonmeter där toppeffekten nås på lite högre varvtal än vanligt och toppvridet även det lite högre och över ett bredare varvtalsområde.
Elmotorns specifikationer är desamma som i vanliga XM, det vill säga 145 kilowatt (197 hk) och 280 newtonmeter (som under korta stunder kan öka till 450 newtonmeter vid ett så kallat förväxlingssteg för att förhindra vridmomentsförluster när växlar skiftas).

Sammanlagt ger XM Label Red 748 hästkrafter och 1 000 newtonmeter. Siffror som till och med skrämmer Ferraris suv Purosangue vars V12-motor ”bara” ger 725 hästkrafter och 716 newtonmeter. Men BMW:n har en nackdel – vikten. Den är cirka 600 kilo tyngre än den 14 centimeter kortare Ferrarin, till viss del tack vare elmotor med tillhörande batteri på 29,5 kWh (25,7 kWh kan nyttjas). XM Label Red gör 0-100 km/h på 3,8 sekunder, halvsekunden snabbare än vanliga XM (som även den är en M-bil) men också halvsekunden långsammare än Ferraris suv. Med tillvalet M Driver’s Package når XM Label Red 290 km/h, utan är toppfarten begränsad till 250 km/h.

1 AV 4
Foto: BMW
2 AV 4
Foto: BMW
3 AV 4
Foto: BMW
4 AV 4
Foto: BMW

BMW XM Label Red ska ställas ut på bilsalongen i kinesiska Shanghai mellan 18 och 27 april. Därefter dröjer det ett tag innan vi får se den på vägarna eftersom tillverkningen av modellversionen inleds i BMW:s USA-fabrik i Spartanburg i augusti.
Vad den kan tänkas kosta återstår att se, en vanlig BMW XM kostar från 1 821 000 kronor. Sannolikt adderas ett antal hundratusen kronor för att få de röda detaljer som Label Red erbjuder (utöver de tekniska förändringar vi redan har gått igenom) vilket skulle ge ett totalpris på ungefär vad halva Ferrari Purosangue kostar.