Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW:s elbil iX3 avslöjad

BMW X3 är på väg att förvandlas till en elektrisk suv vid namn iX3. Nu har de första bilderna på produktionsversionen halkat ut på vida webben.

BMW var tidigt ute med att erbjuda bilköpare ett helelektriskt alternativ. Elbilen i3 kom redan 2013 och har sedan dess banat väg för vad som komma skall – flertalet helt nya elbilar från München, bland annat i4, iX5 och – modellen som denna artikel fokuserar på – iX3.

Det var i Peking i april 2018 som BMW presenterade Concept iX3, en elektrisk modell baserad på dagens X3. I slutet av året öppnade BMW orderböckerna för dem som vill ha ett exemplar, dock utan att ha visat produktionsbilen.

I slutet av fjolåret hade BMW fortfarande inte visat upp något annat än konceptbilen, men de bjöd världen på lite specifikationer, exempelvis att elmotorn är på 286 hästkrafter och 400 newtonmeter, att batteripaketet kan lagra 74 kWh för uppemot 44 mils körning (enligt WLTP-körcykeln) och att batteriet klarar snabbladdning på upp till 150 kW (och ”hemmaladdning” på upp till 11 kW).

TEST: Så mycket drar elbilarna på landsväg och motorväg

BMW iX3 kommer endast med bakhjulsdrift. Söker du fyrhjulsdrift hos en eldriven suv får du titta på andra märken.

MISSA INTE: Test av tre små elbilar

Nu är det två år sedan konceptbilen presenterades och ett och ett halvt år sedan orderböckerna öppnade, ändå har BMW fortfarande inte visat iX3. Men de lär dra skynket av den när som helst med tanke på att två bilder har läckt ut via Instagram-kontot cochespias (spanska för spionbilar).

BMW iX3 ser ut som förväntat. Den behåller stora delar av X3:ans design men med inslag av detaljer som vi såg hos Concept iX3. Först och främst slås vi av grillen vars BMW-njurar inte har sammanfogats som på konceptbilen, i stället är de åtskilda på klassiskt vis. Njurarna innehåller inga ribbor som på BMW-modeller med förbränningsmotorer under huven eftersom ”öppningarna” är täckta. Stötfångaren är omarbetad jämfört med en vanlig X3 och påminner till stora delar om hur konceptbilens motsvarighet såg ut. Strålkastarna kommer rakt av från vilken X3 som helst.

VÄLJ RÄTT: El, hybrid, bensin eller diesel?

Konceptbilen Concept iX3.

Fälgarna ser ut precis som de BMW presenterade för ett par månader sedan, det vill säga med en design som optimerar luftflödet (fem procent lägre luftmotstånd) och med en vikt som är 15 procent lägre än X3:s motsvarande standardfälgar.

Längs dörrarnas nedre kanter syns blå inslag som ska symbolisera att detta inte är en vanlig bensin- eller dieselmodell. i3 har ju länge haft blå detaljer.

TEST: Så bra är fyrhjulsdriften hos elbilar

Produktionsfälgarna ser inte riktigt ut som fälgarna som konceptbilen hade.

Baktill ser iX3 nästan ut som vilken X3 som helst, men de blå detaljerna på stötfångarens nedre del är unika för modellen. Återigen är de där för att lyfta fram att detta är en bil med elektrisk drivlina.

De röda reflexglasen har passat på att hoppa ned ett par hack. På X3 sitter dessa i höjd med bakluckans nederkant.

Och så klart saknas även avgasrör.

TEST: Mercedes EQC mot Audi e-tron och Tesla Model 3

https://www.instagram.com/p/B_e6t3Cp6Kj/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading