Bob Lutz: ”Tesla kommer inte klara sig”

Gamle GM-chefen Bob Lutz tror inte på Tesla och deras företagsidé. ”Going out of business” säger han i en intervju med CNBC.

Bob Lutz, mångårig chef för General Motors som även haft chefspositioner inom bland annat Ford och BMW, är inte känd för att skräda sina ord. Nu har han gjort ännu ett uttalande som garanterat rör upp känslor. Denna gång handlar utlåtandet om Tesla, ett företag han tidigare inte visat sig vara helt överförtjust i och vars fans han kallar för anhängare av en religiös kult.

I samband med Teslas presentation av elektriska lastbilen Semi och nya sportbilen Roadster förra veckan bjöd tevekanalen CNBC in Bob Lutz för en intervju om hur han ser på Teslas framtid.

– Folk, företaget kommer att lägga ner. I denna takt kommer de aldrig att nå 2019, säger Bob Lutz.

Han ser inte att Tesla har någon unik fördel som skiljer dem från andra etablerade biltillverkare, inte ens när det kommer till elbilar.

– Det finns ingen hemlig sås i Tesla. De använder samma litiumjonbatterier som alla andra.

– De blöder pengar. De kommer att behöva gå för ytterligare en kapitalhöjning, säger han och syftar bland annat på den enorma förlust om 5,6 miljarder kronor som Tesla gjorde under årets tredje kvartal.

Vad gäller showen som Tesla satte upp i förra veckan för att visa upp sina två nya produkter kallar Bob Lutz helt enkelt för en manöver som ska avleda folks fokus från de produktionsproblem Tesla just nu upplever.

Intervjun nedan är från ett tidigare tillfälle.

https://youtu.be/sTAiiHM5hAg