Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bollinger

Bollinger blåser av elbilsprojekt

Kantiga och tuffa men också dyra. Produktionen av Bollingers elbilsmodeller skjuts på framtiden.

Elbilsboomen har lockat fram en mängd lycksökare. En del har lyckats, som Rivian och Lucid Motors. Vissa går på knäna som Uniti och Sono Motors medan andra har kastat in handduken, som Dyson.

Nu meddelar bubblaren Bollinger (förlåt) att de blåser av sin elbilssatsning. De som har betalat handpenning för ett exemplar av de minst sagt kantiga modellerna terrängbilen B1 och pickupen B2 kommer få pengarna tillbaka. Samtidigt lägger man även ned projektet med leveransbilen Deliver-E.

Bollinger B1 – världens kantigaste bil?Bollinger B1 – världens kantigaste bil?Bollinger B1 – världens kantigaste bil?
Bollinger B1 – världens kantigaste bil? Foto: Bollinger

Företaget ger dock inte upp sin elektriska plattform som man vidareutvecklar för kommersiellt bruk och kan anpassas för kunders behov.

Bollinger grundades 2015 och visade upp den Land Rover-doftande modellen B1 2017. Produktionsstarten planerades till 2019 vilket senare justerades till 2021. Nu meddelar man att man senarelägger tillverkningen av sina egna modeller, men frågan om de någonsin kommer till skott.

I vår artikel om uppstickare i elbilsbranschen behandlade vi just Bollinger. ”Bilarna är på tok för dyra. Att Land Rover kunde ta bra betalt för första generationen Defender tillskrivs dess 70-åriga arv och varumärke, något Bollinger saknar”, skrev vi. Priset för B1 var 125 000 dollar. Räddningen för Bollinger, menade vi, var den egenutvecklade plattformen för lätta lastbilar.