Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bollinger ska byggas i Detroit

Den kantiga eldrivna terrängbilen rycker allt närmare produktion. Men glöm Kina – den ska byggas i Detroit med amerikanska delar.

Kommer du ihåg Bollinger B1? Den eldrivna hårdingen med Land Rover Defender som tydlig förebild. Bilen var att betrakta som en prototyp men nu kan de 6 000 personer som visat intresse för att köpa den faktiskt hoppas på en leverans, enligt Car and Driver.

Tvärtemot många andra nya elbilstillverkare vänder sig inte Bollinger till Kina – vare sig när det kommer till delar eller produktion. I stället väljer man att flytta från New York till Detroit – den amerikanska bilindustrins Mecka.

Anledningen är att man då har närmare till såväl tillverkare av komponenter som någon som kan tänka sig skruva ihop bilarna. I dag består företaget av fyra personer men man siktar på att bli 20 anställda.

Även när det gäller försäljning har man Nordamerika i fokus då bilen klassas in som en ”Medium Duty Truck” – samma som Hummer H1. Leveransen av bilen beräknas börja i slutet av 2019 men i planeringen finns även en fyrdörrarsversion som fyra av fem köpare beräknas välja när den väl kommer i produktion.

Produktionsbilarna kommer att vara lite rundare än prototypen på bilderna här men ändå ha sin karaktär kvar. De helt platta karossidorna valdes för att underlätta bygget av prototypen.

I och med flytten får Detroit åter en tillverkare av elbilar. Detroit Electric var aktiva där 1907 till 1939 och har förvisso återuppstått som märke men är numera baserat i Storbritannien.