Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld & Shutterstock

Bonusutbetalningarna återupptas

I somras tog klimatbonuspotten slut och utbetalningarna pausades. Nu tillförs 1,9 miljarder kronor, de som står på kö får sina pengar till jul.

I augusti meddelade Transportstyrelsen att de skulle stoppa utbetalningarna av klimatbonusen till köpare av bonusberättigade bilar. Potten på 2,91 miljarder kronor var helt enkelt slut. Nu har riksdagen godkänt regeringens förslag på höständringsbudget vilket ger ett tillskott på 1,9 miljarder till potten.

Då det rör sig om en stor mängd utbetalningar som står på kö kommer de att spridas ut under flera dagar. Till jul ska alla berättigade ha fått sina pengar, enligt Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

– Riksdagsbeslutet innebär att vi nu återupptar vårt arbete med att betala ut klimatbonus. Det känns tillfredsställande att allt är klart. Det har inte känts bra att behöva meddela bilägarna att de behöver vänta på sina pengar, säger Mats Einarsson.

Den som har köpt en bil med låga eller inga koldioxidutsläpp är berättigad till en klimatbonus på upp till 70 000 kronor. Beloppet varierar beroende på hur stora utsläpp bilen har, bilens drivmedel samt om köparen är en privatperson eller ett företag.