Borgward Isabella gör comeback – som koncept

Återupplivade Borgward har avtäckt en konceptbil på bilsalongen i Frankfurt. Trots det klassiska modellnamnet Isabella är det en framtidsbil vi får avnjuta.

Vi har fått se märkliga teaserbilder under några veckors tid, men nu är den officiell – Borgward Isabella Concept. Jo, du läste rätt. Bilen bär samma namn som Borgward-ikonen som tillverkades mellan 1954 och 1961.

I konceptskepnad bär den på en iögonfallande coupékaross (en karosstyp som även originalet erbjöd) med vinklar och vrår, böljande linjer och klart sportbilsinspirerat stuk. Den påminner en hel del om bilar av andra märken, bland annat Porsche Panamera bakifrån sett. Trots att Borgward själva kallar konceptbilen för en modern tolkning av modellen som rullade på våra gator för närmare 60 år sedan så kan vi inte se speciellt många likheter med originalet, men så är den ju också en Borgward ämnad för ett helt annat årtusende.

Borgward, som redan har släppt nya modeller i Kina, menar att det vi ser här är vad vi kan förvänta oss av märket framöver, både design- och teknikmässigt. Vad som döljer sig under karossen vet vi däremot inte, enbart att det rör sig om en elektrisk drivlina av något slag. Företaget, som sysselsätter runt 5 000 anställda, har nämligen som mål att, så fort deras verksamhet i Bremen har kommit igång, tillverka framför allt elbilar. Huvudkontoret ligger dock i Stuttgart.

Bilen är exakt fem meter lång, med andra ord en ståtlig pjäs, och mäter 1,9 meter från sida till sida samt är 1,4 meter hög. Den har rum för fyra åkande enligt en 2+2-säteslayout. Insteget är lekande lätt i och med att konceptbilen har en typ av skjutdörrar som löper i varandras motsatta riktningar. B-stolpar saknas. Klassisk konceptbilsgrej som knappast blir verklighet på framtida modeller.

Som nämnt ett par rader tidigare har återuppståndna Borgward redan gjort entré med nya modeller på den kinesiska marknaden. Nästa steg i föregats plan är att sent nästa år, under fjärde kvartalet, lansera modellerna på den europeiska marknaden och då främst den tyska.

Borgward Isabella tillverkades mellan 1954 och 1961 fanns i flera olika karosser; sedan, kombi, pickup, coupé (bilden) och cabriolet. Foto: Lothar Spurzem Foto: Lothar Spurzem