Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bröllopsbilen det surras om

Ett kungligt bröllop kan vara hur mossigt som helst men det var inte brudparets bil vid helgens vigsel i Storbritannen. Klassiska former – med eldrift! Och det med kroatisk hjälp.

Oavsett om du missade/struntade i prins Harrys och Meghan Markels bröllop i helgen, eller somnade under tillställningen, så är det på sin plats att berätta om den stora nyheten. Ja, inte själva vigseln utan bilen de körde från slottet Windsor till Frogmore House för vigseln.

Valet av modellen Jaguar E-Type är kanske inte så konstigt. Det är en brittisk klassiker och som ofta beskrivs som världens vackraste bil. Men just det exemplar som brudparet tog sig an skiljer sig från övriga – den är eldriven.

Lyckligtvis för den vetgirige så har vi på teknikensvarld.se full koll på bilen, Jaguar E-Type Zero, byggd av Jaguar Land Rover Classic. Bilen presenterades redan hösten 2017 och mer om den kan du läsa här.

Dock har det pratats mindre om samarbetet med kroatiska Rimac. Ja, inte gällande vigseln utan tekniken till bilen i fråga. Firman ligger i framkant inom området eldrift för sportbilar men agerar lite i det dolda och sägs samarbeta med såväl Koenigsegg som Aston Martin

.I fallet med E-Type Zero har man dock gjort klart att det har funnits ett samarbete med bilens drivlina där Rimac stått för elektrisk expertis och Jaguar slagit fast vid märkets traditioner när de kommer till stil och prestanda. Den nya elversionen är med sina 5,5 sekunder faktiskt över sekunden snabbare till 100 km/h än utrustad med 4,2-literssexa som under 1960-talet.

https://youtu.be/VbbOtkvLCnM