Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Nya kinesiska elbilen bygger inte bara dina drömmar, den tonsätter även körningen
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

BYD storsäljare i Sverige – ett stort misslyckande

Kinesiska BYD Atto 3 sålde mest av alla elbilar under juli. Ett resultat av en misslyckad lansering och av subventionerade privatleasingpriser. Men vem betalar egentligen – importören eller fabriken?

BYD Atto 3 tog överraskande över ledarplatsen i juli månads svenska försäljningsstatik för elbilar. Med båtlast bilar, 721 registreringar, slog Atto 3 både Volkswagen ID.4 och Tesla Model Y. Totalt sett, sedan årsskiftet, ligger BYD Atto 3 dock på plats 13 i registreringsstatistiken.

Orsaken till den snabba försäljningsframgången är en privatleasingkampanj där man marknadsförde fabriksnya BYD Atto 3 för 2 995 kronor per månad. Kontraktet var på 12 månader och 1 000 mil.

Kontantpriset är enligt hemsidan för Hedin Bil 554 900 kronor. Det ser sig själv att prissättningen bara är en lek med siffror. Efter ett års leasing har leasingbolaget fått in 27 540 kronor, vilket i princip bara täcker kapitalkostnaden, räknat på fem procent. För själva avskrivningen, alltså värdeminskningen, uppskattningsvis knappt 100 000 kronor, betalar kunden inget alls.

Leasinggivare är DNB Finans. Eftersom finansbolaget inte heter Ebberöds Bank kan vi förutsätta att helt andra siffror ligger dolda i ett avtal med Hedin Bil.

Förmodligen betalas finansbolaget ett betydligt lägre pris till för bilen till Hedin Bil, och kanske garanterar Hedin Bil att köpa tillbaka för ett visst pris efter ett år. Alternativt agerar DNB bara som administratör av leasingupplägget.

Frågan är snarast hur Hedin Bil räknar hem affären.

Eventuellt är tillverkaren i Kina med och rabatterar priset till Hedin Bil för att köpa sig marknadsandelar. Det skulle möjliggöra en försäljning av bilarna till lågpris till finansbolaget. Det är viktigt att komma in i Europa, och när de väl är etablerade kan priserna höjas – kanske.

Förmodligen har marknadscheferna på Hedin Bil, som håller i importen av både MG och BYD, tittat noga på hur det gick när det statliga kinesiska bilmärket MG lanserades i Sverige. Det låga privatleasingpriset på 1 990 kronor per månad gjorde att den helt okända bilen från Kina för en kort period under sommaren 2021 blev Sveriges mest sålda bil. Nu är märket mer etablerat, men man har fortfarande svårt att ta betalt för bilarna. Nu privatleasas den större modellen MG4 för 2 995 kronor per månad.

Eftersom Hedin utlovar omgående leverans i annonserna sitter de troligen på ett stort och kanske också dyrt lager av BYD. Att leasa ut lagerbilarna till lågpris under 12 månader är ingen långsiktig lösning, eftersom problemen kommer tillbaka om ett år. Åtgärden ter sig snarare desperat. Det man framför allt frigör är parkeringsytor på sina anläggningar.

Problemen med lanseringen av BYD Atto 3 är inte det enda problemet för BYD och Hedin Bil. De flesta av BYD-modellerna fick orealistiska prislappar. BYD Tang och BYD Han kostade 830 000 kronor, men i dag, bara några månader senare, kostar de 599 000 kronor. Priset på Atto 3, 554 900 kronor, är lika orealistiskt vilket privatleasingkampanjen illustrerar.

De höga registreringstalen i juli är alltså en effekt av kampanjen på 2 995 kronor i månaden. I dag tar Hedin 3 395 kronor per månad för ett privatleasingavtal. Dock inte på 12 månader, utan på 36 månader. DNB Finans står som leasinggivare men priserna som står i BYD-prislistan kan inte ligga till grund för leasingavtalet. Inget finansbolag köper in en bil för 554 900 kronor för att leasa ut den för 3 395 kronor – den matematiken finns inte.

Så länge privatleasingpriserna är så låga som 3 395 kronor per månad kan man heller inte annat än att avråda från kontantköp av BYD Atto 3. Helt enkelt för att det är omöjligt att konkurrera med subventionerade leasingpriser som begagnatsäljare.