Byton tvingas skjuta på lanseringen av elbilen
Kinesiska elbilstillverkaren Byton tvingas på grund av coronapandemin skjuta på lanseringen av sin elbil M-Byte.
Byton letar efter nya investerare och måste skrapa ihop cirka 5 miljarder kronor för att fullfölja sina planer. Verksamheten pausas nu under ett halvår.
Redan i höst var det tänkt att vi skulle få se de allra första versionerna av Bytons nya el-suv M-Byte. Den svenska importören Hedin Bil laddade upp för en väntad våg av beställningar i Sverige och Norge och en officiell lansering under våren och försommaren 2021.
Men nu har Byton tvingats pausa sin verksamhet. Enligt tidningen The Verge misslyckades Byton med att skaffa sig nya investerare och dessutom orsakade coronautbrottet stora och dyra störningar i verksamheten. Bakom Byton står Kinas äldsta biltillverkare FAW men det hjälpte inte när kassan sinade och tusentals anställda inte fick ut sin lön.
Byton har lagt sin tillverkning i Kina i en nybyggd fabrik medan utvecklingsavdelningarna finns i både USA och Europa. I USA har flera Bytonanställda sagts upp och enligt The Verge kommer Byton att friställa så gott som samtliga sina anställda i Kina för att få stopp på de ekonomiska problemen. Byton kommer att pausa sin verksamhet i sex månader och bara hålla igång absolut nödvändig affärsverksamhet. Elbilen M-Byte var tänkt att lanseras i Kina under hösten men nu skjuts den lanseringen upp.
Byton bildades så sent som 2016 med bland andra den kinesiska internetgiganten Tencent och Taiwanföretaget Foxconn som investerare. Carsten Breitfeld lockades från BMW:s i3-projekt och Byton visade en konceptversion av M-Byte redan på en teknikmässa 2018. Strax därefter presenterades det statliga ägda bilföretaget FAW som partner. Breitfeld lämnade Byton 2019 och förklarade att den kinesiska staten via FAW ville något annat med Byton än de ursprungliga planerna. Enligt Breitfeld var FAW:s plan att ta över Bytons nya fabrik och elbilsplattformen men sen stänga ner själva företaget. Byton och Breitfeld befinner sig nu i en rättslig tvist om rättigheter.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se