C vill halvera p-avgifter för elbilar

Centerpartiet vill se en årlig ökning om 45 000 elbilar i landets tre största städer och föreslår därför en halvering av parkeringsavgifterna.

För några år sedan slog hösta förvaltningsstolen fast att det strider mot lagen om en kommun tar ut lägre parkeringsavgifter för miljöbilar än för andra bilar. Det ogillar Centerpartiet som vill se en ändring av lagen för att kunna få till stånd en satsning på elbilar i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Med en halv miljard kronor vill Annie Lööfs parti öka antalet elbilar i de tre nämnda städerna. De vill se elbilsbeståendet växa med 45 000 om året och det tror man kan nås genom att halvera parkeringsavgifterna.

– Vi vill att de stora städerna ska sälja lika många miljöbilar som man gör i Oslo. Där är varannan bil en el- eller gasbil, i Sverige är det bara sju procent, säger Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl till Sveriges Radio Ekot.

Av den halva miljarden är det tänkt att staten ska stå för 200 miljoner kronor medan de tre kommunerna står för övriga fioler.

LÄS MER: Centerpartiet vill införa avdrag vid köp av laddbox