Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Saab 92 från 1950 möter muskler från 1999
2 AV 2
Foto: Cadillac

Cadillacs jättesuv Escalade blir elbil

Med undtantag för Tesla har de amerikanska biljättarna varit långsamma när det kommer till elektrifiering av sina modeller. Men nu är de igång och dessutom verkar de öka farten. Cadillac meddelar nu att deras stora suv Escalade ska få eldrift.

General Motors-ägda Cadillac har tidigare meddelat att de ska presentera tre nya elbilar under 2023. De två första, Celestiq, en kommande sedan som bygger på modellen CT6, och Lyriq, en suv som vår reporter Jan-Erik Berggren har provkört på plats i USA, är redan presenterade. Nu berättar den amerikanske biltillverkaren att jättesuven Escalade kommer med eldrift.

Escalade introducerades i slutet av 1990-talet som en konkurrent till Mercedes, Lexus och Land Rover och var märkets första steg in i suv-segmentet. Den är nu inne på sin femte generation och tillverkas sedan starten i Arlington i Texas. I USA såldes det över 40 000 Escalades under 2022 men i Sverige är modellen ovanlig. En av anledningarna kan vara att dess V8 drar en bra bit över litern per mil blandad körning.

Elektrifierade Escalade kommer att få tilläggsnamnet IQ och ska enligt plan börja tillverkas under 2024, troligtvis som årsmodell 2025. Cadillac har inte avslöjat några detaljer om räckvidd eller prestanda men vi får anta att den kommer att få så kallade Ultium-batterier som tillverkas i GM:s och LG:s gemensamma batterifabrik som nyligen slagit upp portarna i delstaten Tennessee.