Canoo – elbil med nya grepp
Bak och fram, upp och ned. Många nya grepp med elbilen Canoo som lanseras 2021 men som inte kommer att gå att köpa.
Med elektrifieringen ploppar nya aktörer upp på bilmarknaden – ofta med nya grepp som utmanar traditionell biltänkande. Här har ni Canoo från Kalifornien – en bil som inte går att köpa och som vänder klassiskt bildesign ryggen.
Canoo är byggd för den kommande ”post-suveran” och går sin egen väg när det kommer till form. Det finns nämligen ingen anledning för elbilar att ta efter traditionella bilars design vilket de fortfarande gör, menar man. I profil är det svår att avgöra åt vilket håll Canoo pekar. Ett nytt grepp? Kanske det, men delar av oss på redaktionen drar paralleller till gamla Fiat 600 Multipla…
Invändigt i Canoo hittar vi i alla fall en väldigt luftig kupé med plats för sju där de åkande delar på en sätesrad som följer karossens form.
Även när det kommer till själva ägandet är Canoo oortodox – man ska nämligen bara kunna prenumerera på bilen och därmed ”befria” kunderna från bilägande, som man uttrycker det.
Formgivarna har haft tyska Bauhaus som förebild (läran inte varuhuskedjan!) och såväl exteriören som interiören går i minimalismen och funktionalismens tecken. Något regelrätt infotainmentsystem finns inte – de åkande kopplar upp sina egna enheter. Det är något vi kommer att få se mer av, PSA-koncernen är redan inne på det spåret.
Canoo mäter i millimeter 4 421 i längd, 1 898 i bredd och 2 850 mellan hjulaxlarna. Bilen stor på 20 tumshjul och markfrigången är 16 centimeter. Tjänstevikten lyder 2 020 kg och maxlasten 580 kg. Karossens volym är 5,3 kubikmeter varav 0,44 av dessa är vigt åt ett bagageutrymme.
Viktfördelningen är 53 procent på bakaxeln och 47 procent fram då bilen är bakhjulsdriven. Motorn ger maximalt 300 hästkrafter och 425 newtonmeter. Baktill hittar vi även en likhet med bilar som Chevrolet Corvette och Volvobilar: en tvärgående bladfjäder i kompositmaterial.
Canoo bygger liksom många andra elbilar på en ”skateboard-plattform” med batterier i golvet. Karossen har ett stålskelett klätt med paneler i plast. Bilen har sju kameror och tolv sensorer vilket erbjuder autonom körning i nivå 2. Styrningen är helt elektrisk alltså av ”by-wire” teknik.
Den vätskekylda batteripaketet har en kapacitet på 80 kWh vilket ska ge bilen en räckvidd på 40 mil. Att ladda batterierna till 80 procent med snabbladdare ska ta 28 minuter.
Mycket ord men handlingen då? Jo vars, företaget bildades för 19 månader sedan och bland de 400 anställda märks namn som Ulrich Kranz och Richard Kim tidigare chef respektive designer på BMW:s elektriska i-sektion.
Nu börjar testverksamheten för bilen och en lansering är planerad till 2021.
https://youtu.be/iGy_G0L9moE
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se