Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Med Caterham Seven 170R går det undan, trots få hästkrafter
2 AV 2
Foto: Caterham

Caterham visar elbilen EV Seven

Caterham visar upp sin elbil som inte ska kompromissa med de sportiga köregenskaperna. EV Seven väger endast 700 kg.

Caterham Seven har länge varit en av de lättaste bilarna på marknaden, det är modellens främsta trumfkort. Därför låter det kanske lite oroväckande att Caterham nu ska bygga en helt eldriven version av Seven. Elbilsbatterier är inte direkt kända för att göra underverk för vikten.
Men enligt Caterham ska denna konceptversion av den så kallade EV Seven väga in på endast 700 kg. Det är bara 70 kg mer än motsvarande modell med förbränningsmotor.

Batterikapaciteten ska vara 51 kWh varav 40 kWh är användbart. Vad räckvidden beräknas bli delar Caterham inte med sig av. Däremot ska den klara av bankörning enligt vad Caterham kallar för 20-15-20-cykel. Alltså bankörning i 20 minuter, ladda i 15 minuter och sedan ska den vara redo för ytterligare 20 minuters hård körning. Den ska klara snabbladdning med effekt på upp till 152 kW.

1 AV 3
Foto: Caterham
2 AV 3
Foto: Caterham
3 AV 3
Foto: Caterham

Vid bakaxeln sitter en elmotor från Swindon Powetrain som levererar 243 hästkrafter, 178 kW, och 250 newtonmeter. Det ska vara tillräckligt att ta EV Seven 0-97 km/h på cirka fyra sekunder.
EV Seven är även utrustad med diffbroms, Bilstein-dämpare och fyrkolvs bromok. Själva batteriet sitter i det tidigare motorutrymmet och kardantunneln.

Men detta är som sagt en konceptbil, som kommer visas upp på årets Goodwood Festival of Speed. Vi kan därför inte förvänta oss att den kommer i produktion inom snar framtid.
– Vi har inga planer på att sätta EV Seven i produktion i detta skede - det är en testbädd för att se hur väl en EV-drivlina fungerar för våra kunders specifika användande. Vi gör det här projektet med vidöppna ögon så att vi kan lära oss att leverera de specifika Caterham-fordonsegenskaperna som krävs för en Seven: lätt, enkel och rolig att köra, säger Bob Laishley, vd Caterham.
Han lägger till att man kommer att ta en liknande modell i produktion ”vid rätt tidpunkt”, när den framtida batteritekniken tillåter det.