Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Cadillac

Celestiq är Cadillacs eldrivna flaggskepp

General Motors lyxmärke Cadillac ska elektrifieras, och spjutspetsen i elbilssatsningen blir stora lyxsedanen Celestiq. Nu får vi en första titt på den teknikfyllda bilen som väntas bli ovanligt dyr.

I samband med årets CES-mässa i Las Vegas avslöjar Cadillac för första gången några detaljer om den kommande elbilen som kallas Celestiq. Cadillac har tidigare visat upp den eldrivna suven Lyriq i konceptform och Celestiq presenteras som ett kommande flaggskepp för märket.

Celestiq uppges bli en ovanligt dyr bil, även med elbilsmått mätt. Den ska till stora delar byggas för hand med en produktionstakt på i snitt 1,2 bilar per dag och priset väntas bli mer än 200 000 dollar.

1 AV 3
Foto: Byron Hurd / Cadillac
2 AV 3
Foto: Cadillac
3 AV 3
Foto: Cadillac

Cadillac väntas täcka av Celestiq helt och hållet inom de närmaste månaderna och nu får vi nöja oss med några glimtar av bilen. Det räcker dock för att se att Celestiq får en front som påminner om den på Lyriq, med stora belysta paneler. Taket utgörs av ett stort panoramaglastak som ska kunna skärmas av i fyra sektioner. Om passageraren i höger baksäte vill skärma bort solen ska den kunna göra det, medan de andra tre åkande kan fortsätta släppa in solljuset. Vi ser också att Celestiq får en gigantisk skärm som sträcker sig över hela instrumentpanelens bredd, liknande Mercedes nyligen visade Hyperscreen som kommer i EQS.

Cadillac bekräftar också att Celestiq ska vara fyrhjulsdriven och fyrhjulsstyrd och att den ska byggas på General Motors Ultium-plattform som Hummer EV blir först ut på. Det nämns inte när Celestiq ska börja säljas.

1 AV 3
Foto: Cadillac
2 AV 3
Foto: Cadillac
3 AV 3
Foto: Cadillac