Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
EV9 är en bjässe som Erik Wedberg berättar mer om
2 AV 2
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Centern vill ha klimatbonus – även för begagnat

En ny klimatbonus för bilar för upp till 400 000 kronor föreslås nu av Centerpartiet. Detta som en del i en ny klimatpolitik. Även satsningar på biobränslen finns med i förslaget. 

Centerpartiet vill införa en ny klimatbonus för bilar, efter att den gamla klimatbonusen försvann i fjol. Förslaget är en bonus på 50 000 kronor för elbilar, elhybrider eller gasbilar. Såväl nya som begagnade bilar skulle beröras av förslaget. Det rapporterar flera medier med hänvisning till TT. 

Enligt förslaget ska bonusen gälla för 100 000 bilar och alltså kosta 5 miljarder kronor. Förslaget gäller för bilar som kostar upp till 400 000 konor. Exakt hur det skulle utformas framgår inte av informationen från TT, särskilt inte hur det skulle implementeras på begagnatmarknaden. 

Förslaget är en del av Centerns nya klimatpolitik som ska beslutas på partiets stämma senare i höst.

– Fler måste få chansen att byta bil eller tanka grönare. Fler måste ha råd att producera sin egna gröna energi, kunna lagra, spara och effektivisera sitt elanvändande, säger C-ledaren Muharrem Demirok.

Utöver det föreslår Centern även en satsning på svenskt biobränsle. Ett förslag är att staten ska upphandla stora volymer biobränsle gjord på inhemska råvaror som sedan kan säljas billigt, för under 15 kronor litern, enligt förslaget.

Andra förslag är att bygga ut laddinfrastrukturen kraftigt och att öka möjligheten att få ersättning för de som bor nära vindkraftsparker, för att öka acceptansen.