Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Centerpartiet vill att elbilar ska kunna ladda vid lyktstolpar

I dag finns en förordning som säger att lyktstolpar i Sverige endast får användas till belysning. Det vill Centerpartiet ändra på. Riksdagspartiet vill göra det möjligt att använda lyktstolpar för att ladda elbilar, rapporterar Dagens Nyheter.

Elbilar har blivit en valfråga och i en intervju med Dagens Nyheter för Rickard Nordin, Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson, fram ett förslag om att låta lyktstolpar bli laddstolpar.

Nordin framhåller att det i lyktstolparna redan finns ett framdraget elnät och att det finns marginaler i ledningarna att nyttja, mycket tack vare att lyktorna blir mer och mer energieffektiva.

Det är dock inte fler snabbladdningspunkter Centerpartiet är ute efter i och med med sitt förslag. Istället är det framför allt den långsamma laddningen man vill möjliggöra för fler genom att låta lyktstolpar bli laddstolpar.

– I gatumiljöer där lyktstolpar finns står bilar ganska länge. Det vi saknar i Sverige är laddpunkter för långsamladdning, till exempel vid hemmet eller bostadsparkering, säger Rickard Nordin till DN.

Men skulle Centerpartiets förslag bli verklighet innebär det inte att alla lyktstolpar skulle kunna användas som laddstolpar samtidigt. Det påpekar Ola Carlson, biträdande professor i förnybar elkraftproduktion och expert på hybridbilsteknik vid Chalmers i Göteborg, i samma artikel i DN.

En bil per lyktstolpe skulle göra att elkablarna skulle brinna upp. Snarare skulle det kanske fungera med en bil på var tjugonde lyktstolpe.

– Lyktstolpar är ju lampor, de ger inte så stor effekt. Det hade funkat om man använde ungefär var 20:e lyktstolpe för att ladda en elbil i lugn och ro. Det beror på hur man fördelar elsystemet bakom lyktstolpen, säger Ola Carlson till DN.

Enligt Carlson finns det ny datateknik som kan portionera ut elen efter behov. Det skulle kunna fungera som en slags tidsdelning, där bilägare delar på strömmen från befintliga elnät, snarare än att bygga ut nya.

– Det finns teknik som kan styra vem som kan få strömmen, det är ingen rocket science, direkt, säger Carlson till DN.

Låter det här med laddande lyktstolpar bekant? För ungefär ett år sedan skrev vi om ett projekt i Askersund som just gick ut på att möjliggöra laddning av elbilar i lyktstolpar.