Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Centerpartiet vill införa avdrag vid köp av laddbox

Antalet elbilar ökar i Sverige, men laddmöjligheterna är fortfarande begränsade. Det vill Centerpartiet ändra på genom att införa ett avdrag likt ROT och RUT vid köp av laddbox. Förslaget riktar sig till privatpersoner.

Att installera en laddbox hemma är en kostsam investering. Centerpartiet vill lätta lite på den bördan genom att införa ett grönt avdrag vid köp av laddbox. Avdraget riktar sig till privatpersoner som bor i småhus eller bostadsrätt. Enligt Rickard Nordin, riksdagsledamot samt energi- och klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet, ska avdraget göras direkt i samband med inköpet, ungefär på samma vis som ROT- och RUT-avdragen.

Redan i dag finns det ett statligt stöd som kan utnyttjas vid installation av laddbox i hemmet. Detta ”ladda hemma”-bidrag riktar sig till privatpersoner och kan skjuta till uppemot 10 000 kronor per installation och fastighet.

Om Centerns förslag skulle ersätta dagens statliga subvention eller komplettera den är oklart.

LÄS MER: Centerpartiet vill ladda elbilar vid lyktstolpar

Foto: Simon Hamelius

– Vi vet att räckviddsångest är en av aspekterna för konsumenter som står i valet och kvalet mellan köp av laddbar bil eller traditionell motor att välja traditionell motor. För att elbilsförare ska vara trygga med att bilens batteri räcker för dagens behov, är det viktigt att man har möjlighet att ladda hemma, säger Morten Rolighed, nordisk direktör för laddlösningsleverantören EVBox, och välkomnar förslaget.