Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: © 2016 Dan MacMedan and General Motors. This im

Chevrolet Bolt EV med 32 mils räckvidd på el

Den visades redan på CES-teknikmässan i Las Vegas men det är på Detroitsalongen som specifikationerna för nya elbilen Chevrolet Bolt EV presenteras.

Den har på förhand kallats för första elbilen för den stora massan. Tesla räknar man så klart inte in i den kategorin på grund av det höga inköpspriset, men Nissan Leaf måste man ha glömt när uttrycket myntades. Men mer om det lite längre ned i texten.

Chevrolet Bolt EV är produktionsversionen av Bolt Concept som visades upp på Detroitsalongen för ett år sedan. Tydligen har Chevrolet kommit överens med Yamaha om namnet, för i somras ryktades det om att amerikanerna fick tänka om då Bolt var varumärkesregistrerat av japanerna.

Bolt EV påminner en hel del om en annan elbil, nämligen BMW i3. Visserligen är i3 mer trubbnosad men designen på C-stolparna hos de båda bilarna har kraftiga likheter. Inte blir olikheterna större av att Chevrolet visade upp Bolt EV i Detroit i en brandgul kulör som för tankarna till den färg som i3 presenterades i – solarorange.

Trots likheterna slår Chevrolets elbil BMW:s på flera punkter, inte minst är den större (drygt 1,5 decimeter längre) och rymligare, den är också betydligt mer flexibel med sin avsevärt längre räckvidd.

Elmotorn i Chevrolet Bolt EV levererar 203 hästkrafter och 361 newtonmeter. Det tillåter bilen, som är något mindre än vanliga halvkombimodeller i golfklassen, att nå en topphastighet på 146 km/h och avverkar noll till 97 km/h på (0-60 mph) under sju sekunder.

Motorn får sin kraft från ett litiumjonbatteri som är nickelberikat för att, som Chevrolet själva säger, uppnå optimal värmereglering.

Batteripaketet som väger 435 kilo (bilens tjänstevikt är 1 620 kilo) tillåter efter att ha laddats fullt körsträckor på mer än 32 mil. Bilen har en inbyggd laddare med upp till 7,2 kilowatts effekt. När den kopplas till en 240-voltsladdare (level 2, dvs inte ett vanligt vägguttag) nås drygt åtta mils räckvidd på under två timmar. Laddar man i stället bilen med en snabbladdare med likström nås nästan 15 mils räckvidd på 30 minuter.

I USA kostar Chevrolet Bolt EV från 37 500 dollar vilket motsvarar 320 300 kronor. Men när avdrag för statliga subventioner är gjorda landar inköpspriset på 256 200 kronor. Bilen kan bli ännu billigare i inköp beroende på olika lokala subventioner som kan tillkomma.

Bolt EV är med andra ord dyrare än Nissans elbil Leaf. I USA kostar Leaf från 29 010 dollar, det vill säga 247 800 kronor. Men för de pengarna får man bara 13,5 mils räckvidd. För 292 100 kronor, minus subventioner, får man i stället 17,2 mils räckvidd. Det är fortfarande billigare än Bolt EV, men räckvidden är bara hälften för japanen då den i det dyrare utförandet har ett 30 kWh-batteri (annars 24 kWh) medan Bolt EV:s batteri är på 60 kWh.

Utan att något officiellt uttalande stödjer en europeisk lansering av Chevrolet Bolt EV så blir det förmodligen så, kanske då under GM:s europeiska varumärke Opel.