Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 6
Foto: Koenigsegg / YouTube
2 AV 6
Foto: Koenigsegg / YouTube
3 AV 6
Foto: Koenigsegg / YouTube
4 AV 6
Foto: Koenigsegg / YouTube
5 AV 6
Foto: Koenigsegg / YouTube
6 AV 6
Foto: Koenigsegg / YouTube

Christian von Koenigsegg låter oss höra Gemera

För första gången får vi höra Koenigseggs nyaste skapelse – superladdhybriden Gemera.

På sin YouTube-kanal har Koenigsegg och grundaren Christian von Koenigsegg bjudit in till en första närmare titt på nya modellen Gemera som hade premiär i Genève för drygt två år sedan. Det rör sig om en testprototyp som vi får en inblick i och – kanske häftigast av allt – lyssna till när den lilla bensinmotorn går igång.

Jo, du läste rätt. Gemera har en liten bensinmotor, till skillnad från märkets andra modeller som har V8 som (primär) kraftkälla. Gemeras motor har fem cylindrar färre, den är nämligen trecylindrig och med en volym på två liter.
En liten sak men knappast klen. Bensinmotorn med den unika FreeValve-tekniken levererar nämligen 600 hästkrafter.

https://youtu.be/E0EI27DIoKg

Men en trepip på 600 hästkrafter, som förvisso låter fräckt, är förstås inte tillräckligt i en Koenigsegg. Därför har Gemera inte mindre än tre elmotorer, en för respektive bakhjul samt en vid bensinmotorns vevaxel. Maximalt levererar elmotorerna tillsammans 1 100 hästkrafter, men var för sig uppgår effekten till en sammanlagd effektsiffra om 1 400 hästkrafter.
Bensinmotor och elmotorer når upp till 1 700 hästkrafter och 3 500 newtonmeter.
Läs gärna mer om drivlinan här.

Elmotorerna får sin kraft från ett 800-voltsbatteri med en kapacitet på 10 kWh. Det ska räcka till uppemot fem mils körning på enbart el.
75-literstanken ska räcka till 95 mils körning och total räckvidd för Gemera ligger därmed på 100 mil.

En annan unik grej med 497,5 centimeter långa Koenigsegg Gemera är förstås den extra rymliga kupén. Bilen är nämligen fyrsitsig. Helt enkelt Ängelholms första familjebil... typ.

Prestandan undrar du säkert över. Koenigsegg presenterar inga accelerations- och toppfartssiffror på sin hemsida, men det har tidigare följande siffror luftats; 0-100 km/h på 1,9 sekunder och toppfart runt 400 km/h.