Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citroën Ami gör comeback – som stadsbil

Nu tas nytolkningen av den klassiska Citroën Ami i produktion. Den bil som visades upp som koncept för ett år sedan.

En av de knasigaste bilarna på förra årets Genève-salong var Citroën Ami One Concept. En liten knubbig, elektrisk stadsbil för två personer. Nu blir den verklighet. Egentligen är det ingen bil utan en mopedbil som får köras av 14-åringar i Frankrike, och av 16-åringar i många andra länder.

Produktionsbilen kommer precis som konceptbilen få en dörr hängd i framkant och en dörr som är hängd i bakkant. Symmetrin minskar produktionskostnaden. Även sidorutorna är identiska på båda sidorna och öppnas uppåt, precis som på gamla Citroën 2CV.

Priset i Frankrike anges till 6 000 euro. Citroën planerar även att erbjuda Ami i en bildelningsservice för 26 cent per minut, ca 2,75 kronor per minut.

Ami blir beställningsbar redan i mars i Frankrike, och sedan kommer den att lanseras i Spanien, Italien, Belgien, Portugal och Tyskland. Sverige-lansering är för närvarande inte aktuell.

Toppfarten är begränsad till 45 km/h eftersom den är registrerad som mopedbil. Batteriet är på 5,5 kWh och klarar en räckvidd på sju mil. Laddningen tar upp till tre timmar.

En klockren konkurrent till Renault Twizy, och dessutom mer ombonad. Vad väntar Citroën på ? Hit med den!