Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Citroën

Citroën Ami som polisbil – och mer

Mikro-elbilen Ami säljs oftast till privatpersoner men ett flertal får sätta på sig arbetskläderna. Här är några exempel på vad modellen som Citroën ställer stora förhoppningar till får ta sig an.

I februari 2019 visade Citroën upp Ami One Concept. En eldriven konceptbil som var lätt att vifta bort men som enligt Citroën själva skulle resultera i en produktionsbil lika viktig för tillverkaren som deras 2CV, tillverkad i över fem miljoner exemplar mellan åren 1948 och 1990.

Huruvida bilen – i praktiken en mopedbil som toppar 45 km/h och tar sig 7,5 på en laddning – kommer leva upp till de siffrorna återstår att se, nu har man i alla fall fått order på över 23 000 exemplar på nio olika marknader. 84 procent av bilarna går till privatpersoner men några kommer även att få tuffare uppgifter. Som bilarna ovan här: två tjänstebilar klara för biljakter på den grekiska ön Halki. Totalt har myndigheterna på ön beställt nio eldrivna fordon av Citroën, två av dessa är av modell Ami – en för polisen och en andra för kustbevakningen.

Ami som polisbil – på låtsas.Ami som polisbil – på låtsas.Ami som polisbil – på låtsas.
Ami som polisbil – på låtsas. Foto: Citroën

En polisversion rullar även i Madrid – men lär få ett än lugnare liv än på en ö i medelhavet. Den är nämligen ett dragplåster i filmnöjesparken Parque Warner. 

I hemlandet Frankrike använder elektroniksäljaren Darty Royan Ami som transportör av minde försändelser. 400 liter ryms där annars passagerarstolen är placerad i versionen Cargo. Ami går även att köpa eller hyra via företaget.

Ami som postbil i Marocko, där bilen även tillverkas.Ami som postbil i Marocko, där bilen även tillverkas.Ami som postbil i Marocko, där bilen även tillverkas.
Ami som postbil i Marocko, där bilen även tillverkas. Foto: Citroën

160 bilar ska tjänstgöra åt portugisiska postföretaget Ctt samtidigt som marockanska Barid Al Maghrib har beställt 225 exemplar åt sina brevbärare som tidigare åkt på två hjul.

De flesta bilar som rullar i tjänst har dock enklare uppgifter som transportörer av människor för företag, i bilpooler eller så rullar de helt enkelt främst som rullande reklampelare.

Foto: Maison Vignaux

För den som inte gillar att jobba finns Ami även som strandbil. Eller fanns, rättare sagt. Den limiterade upplagan på 50 exemplar av sålde slut på 18 minuter. Med den takten skulle elbilen Ami verkligen kunna utmana tidigare nämnda 2CV.

https://twitter.com/Citroen/status/1402647374326022147?s=20&t=X-dhy09OOL_RyqYfSzOoNA