Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Citroën C5 Aircross Hybrid officiell – ny framhjulsdriven laddhybrid

Laddhybrid på franska. Det kan vi se fram emot när PSA-gruppen lanserar laddhybridversioner av Peugeot 508, Peugeot 3008 och Citroën C5 Aircross. I C5 Aircross blir räckvidden på enligt Citroën cirka fem mil.

Redan i mars fick vi möjlighet att testköra PSA-gruppens nya laddhybriddrivlina för mellanstora och stora bilar. Då satt drivlinan i en Peugeot 508 SW och elmotorn på 110 hästkrafter arbetade tillsammans med en bensinmotor på 180 hästkrafter och 1,6 liter. Peugeot visade då också upp en variant för en fyrhjulsdriven 3008 med två elmotorer, lite större batteri och längre räckvidd.

Men när nu Citroën C5 Aircross erbjuds som laddhybrid är det lösningen från 508 som gäller, det vill säga en 1,6-liters bensinmotor på 180 hästkrafter en elmotor på 80 kilowatt. Kraften fördelas med hjälp av en åttastegad automatlåda som driver enbart framaxeln.

Som det verkar blir det alltså bara 3008 som erbjuds med fyrhjulsdrift och laddhybriddrivlina.

De olika drivlinorna ger lite olika räckvidd på el. I våras meddelade Peugeot att 508 och framhjulsdrivna 3008 klarade fyra mil på el medan den fyrhjulsdrivna varianten, med ett något större batteri, klarade fem mil. I C5 Aircross Hybrid ska dock räckvidden bli fem mil enligt den nya tuffare körcykeln WLTP. Om det beror på att Aircross fått det större batteriet eller om bilen trimmats på något annat sätt har ännu inte avslöjats.

Den nya svenska importören av Citroën, KW Bruun, får alltså bästa tänkbara start då en laddhybrid passar fint in i den nya fordonsskatten och bilen får också ett lågt förmånsvärde som tjänstebil. Nya C5 Aircross Hybrid ska byggas i PSA-fabriken i franska Rennes och de första leveranserna sker i Frankrike till sommaren. Det är oklart när bilen kommer till svenska bilkunder.