Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jan-Erik Berggren på plats i Spanien där han provkör Citroën C5 X.Jan-Erik Berggren på plats i Spanien där han provkör Citroën C5 X.Jan-Erik Berggren på plats i Spanien där han provkör Citroën C5 X.
Jan-Erik Berggren på plats i Spanien där han provkör Citroën C5 X. Foto: Citroën

Citroën C5 X – tre snabba från provkörningen

Citroën har släppt en ny allt-i-ett-bil. Den heter C5 X och vi är just nu iväg och kör den för att ta reda på vad den har att erbjuda i mellanklassen.

Nu är du ute och kör bil igen – och det är franskt ser vi i fronten. Vad är det för bil?
– Det är nya Citroën C5 X, Citroën gör alltså comeback i D-segmentet men de väljer inte en renodlad sedan som DS eller en kombi som Peugeot 508. Och inte heller en suv utan något mitt emellan allt det där. Vi kan väl närmast likna den med Renault Arkana. Citroën vill erbjuda ett alternativ till suven.

Citroën... då är det säkert något innovativt under huven. Vad?
– Snarare vid varje hjul. De har utvecklat sin hydrauliska fjädring med kuddar som de introducerade för några år sedan och gjort den aktiv med hjälp av sensorer och en ventil som kan justera trycket. Den nya aktiva fjädringen sitter än så länge bara på laddhybriden.

Så det kommer en laddhybrid alltså, hur långt går den på el?
– 5,5 mil enligt WLTP-mätningen vilket inte skrämmer konkurrenterna direkt. Men Citroën har valt ett batteri på 12,4 kWh trots att det finns större batterier till plattformen. De har prioriterat att hålla nere kostnaderna och uppe lastvolymen. C5 X sväljer närmare 500 liter som laddhybrid.

Missa inte att läsa hela provkörningen i kommande nummer av Teknikens Värld, och så klart här på teknikensvarld.se om du är Premium-prenumerant.