Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jakob Ebrey

Concept Centoventi är Fiats elbil för folket

Fiat firar 120 år som tillverkare och presenterar en elbil som alla ska ha råd med. Konceptet Centoventi har täckts av under Genèvesalongen.

FCA-koncernen och elektrifiering har hittills rimmat illa men under pågående Genèvesalong visar Jeep upp laddhybrider och Alfa Romeo en elektrifierad suv i konceptform. Fiat följer upp med det eldrivna konceptet Centoventi som firar märkets 120 år som biltillverkare.

Konceptet går under måttot “The ABC of cars. Affordable But Cool” och visar en elbil som alla ska ha råd med. Exempelvis tillverkas den bara i en färg men kunderna kan färgsätta den genom systemet ”4U” där fyra alternativ finns för tak, stötfångare, skärmkanter och detaljer. Utöver det finns 114 tillbehör att kryssa för som man själv monterar.

Foto: Fiat

Centoventi rymmer fyra åkande och invändigt märks en högst skärmbaserad förarmiljö (två versioner finns där en är mer traditionell) och en patenterad instrumentbräda av legotyp där prylar kan tryckas fast. Stolarna kan enkelt kläs om och en förvaringslåda finns att montera på platsen för det främre passagerarutrymmet. Dörrsidorna har hämtat inspiration från kylskåp där olika fack kan hängas på.

Konceptet följer en gammal tradition bland sydeuropeiska småbilar genom att erbjudas med öppet tak med lucka i canvas. Här tar man funktionen vidare med möjlighet till inbyggd packbox och solceller.

Centoventi kommunicerar även med sin omgivning via displayer och LED-ljus på karossen, ett grepp som vi har sett hos flera andra tillverkare tidigare – dock endast på just konceptbilar.

Foto: Fiat

Det kommer kanske främst till tekniken rörande eldrift om konceptet verkligen ska bil en folkbil. Centoventi har plats för fem batteripaket men levereras bara med ett vilket ger en räckvidd på tio mil.

Batterierna är monterad under bilen mellan hjulaxlarna och laddningen sker på en servicestation. Laddningen av batteriet sker via en kontakt under vindrutan på mitten av huven. Under kontakten finns en kabelvinda vilket gör att man inte behöver ha en sladd i skuffen.

Foto: Fiat

Konceptet hämtar en del designinspiration från 1980-talets Fiat Panda och vissa källor hävdar att det är just det som konceptet kommer att mynna ut i, nästa generation av Panda. Dagens modell har hängt med sedan 2011.Centoventi mäter i millimeter 3680 i längd, 1740 i bredd (exklusive ytterbackspeglar), 1527 i höjd och 2430 mellan hjulaxlarna, vilket gör den längre, bredare men lägre än dagens Panda. Helt enligt rådande designtrender.Tack vare batterilösningen hävdar Fiat att bilen kan bli den billigaste elbilen på marknaden men något pris eller eventuellt lanseringsdatum nämns inte i dagsläget.Under salongen ska dock marknadschefen Olivier Francois hävdat att bilen är produktionsklar till 90 procent och att den skulle kunna stå klar till 2021.

https://youtu.be/h2wGA-1WBjM