Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Concept-i Ride och Concept-i Walk – två nya framtidskoncept från Toyota

Toyota satsar hårt på årets stora bilsalong på hemmaplan – Tokyo Motor Show. I märkets monter kommer tre konceptbilar sticka ut, där Concept-i Ride och Concept-i Walk är nya alster.

Hur kommer framtidens fordon för privat persontransport att se ut? Det återstår att se, så klart, men Toyota tänker sig framtid i form av sin serie konceptbilar Concept-i (till höger på bilden ovan) där första bilen visades upp på CES-elektronikmässan i Las Vegas redan i början av året. Nu följs den upp av två nya konceptbilar i serien, båda ska visas upp på bilsalongen i Tokyo om några dagar.

Toyota Concept-i Ride är helgjuten för...Toyota Concept-i Ride är helgjuten för...Toyota Concept-i Ride är helgjuten för...
Toyota Concept-i Ride är helgjuten för...

Concept-i Ride (till vänster på bilden ovan) är ett litet fyrhjuligt elfordon proppad med artificiell intelligens som ska göra körningen både säkrare och roligare, vare sig bilen körs manuellt eller autonomt. Elmotorns specifikationer är okända, bortsett från räckvidden som uppges till mellan tio och 15 mil.

... alla som diggar den singel som Beatles släppte i november 1967.... alla som diggar den singel som Beatles släppte i november 1967.... alla som diggar den singel som Beatles släppte i november 1967.
... alla som diggar den singel som Beatles släppte i november 1967.

Stora måsvingedörrar gör insteget enkelt, även för rullstolsburna. Det ryms två sittande personer i bilen, men sätesutförandet kan förändras genom att ena sätet fälls ihop och det andra skjuts åt sidan. På så vis ska en rullsstolsburen person enkelt kunna ta plats bakom ”ratten”. Det finns ingen ratt i Concept-i Ride utan i stället två handkontroller som är placerade i armstödens förlängning.

Toyota Concept-i RideToyota Concept-i RideToyota Concept-i Ride
Toyota Concept-i Ride

Den andra konceptbilen heter Concept-i Ride (i mitten på bilden ovan) och är ett Segway-liknande fordon med tre hjul. Tack vare hjulens positionering och små mått ska Concept-i Ride nästan kunna ”vända på en femöring”. Finesser hos detta fordon är elektroniska system som undviker kollisioner med objekt längs färdvägen samt ett en främre hjulkonstruktion som skjuts framåt för att högre hastigheter ska kunna tillåtas på ett säkert sätt. Räckvidden för denna elektriska mojäng sägs ligga på mellan en och två mil.

Toyota Concept-i WalkToyota Concept-i WalkToyota Concept-i Walk
Toyota Concept-i Walk
https://youtu.be/rblYSKz_VnI